Dezvoltarea cooperării moldo-georgiene pe dimensiunea de securitate a frontierei

Consolidarea conlucrări pe dimensiunea de securitate a frontierei de stat și în lupta cu criminalitatea organizată - constituie prioritatea principală din Planul de cooperare al Poliției de Frontieră a Republicii Moldova cu Poliția de Frontieră și Poliția de Patrulare din Georgia, pentru anii 2023 - 2024. Documentul a fost semnat la Chișinău, în cadrul unei vizite de lucru a delegației georgiene în Republica Moldova.

Mar 16, 2023 - 19:56
Urmărește-ne peGoogle news
Dezvoltarea cooperării moldo-georgiene pe dimensiunea de securitate a frontierei
Foto: Poliția de Frontieră a Republicii Moldova

În prima zi a avut loc întrevederea de curtoazie cu participarea secretarului de stat al MAI Jana Costachi. Discuțiile au bifat rezultatele operaționale ale Hub-ului de securitate al Uniunii Europene, dat fiind faptul că Moldova a devenit furnizor de securitate prin fortificarea centurii de siguranță la frontiera estică a Europei, în contextul războiului din țara vecină.

Programul de lucru a inclus familiarizarea delegației georgiene cu activitățile, competențele și sarcinile unităților structurale ale Poliției de Frontieră a Republicii Moldova.

Astfel, au fost prezentate infrastructura și organizarea sectoarelor Poliției de Frontieră Tudora și Valea Mare, unde s-au expus tehnica și mijloacele speciale care sunt utilizate la supravegherea frontierei de stat. La fel, s-a vorbit despre modul de organizare a supravegherii pedestre, acvatice, inclusiv vulnerabilitățile existente.

Vizita în teren a fost realizată și în punctele de trecere a frontierei de la granița de est a R. Moldova cu Ucraina: Palanca-Maiaki-Udobnoe și Tudora. Au fost discutate cu polițiștii de frontieră, ofițerii FRONTEX și colegii ucraineni, măsurile de securitate întreprinse de la începerea războiului din Ucraina și procesul de gestionare a fluxului de persoane strămutate. Ulterior, a fost vizitat Centrul provizoriu de cazare din proximitatea localității Palanca, care a facilitat activitatea de relocare a persoanelor refugiate din țara vecină.

Totodată, în cadrul Centrului de Excelență în Securitatea Frontierei, vizita a derulat cu diverse prezentări privind metodele și programul de studii, precum și misiunea de dezvoltare și consolidare a capacităților Centrului de Excelență. 

În marja dialogului trilateral, părțile au făcut schimb de informații cu privire la situația de la frontierele Republicii Moldova și Georgiei, tendințele de dezvoltare a acesteia, activitățile de asigurare a securității la frontierele de stat, lupta împotriva manifestărilor de criminalitate organizată transfrontalieră, inclusiv au fost date asigurări de susținere reciprocă.