O delegație a Republicii Moldova a participat la Reuniunea statelor membre ale Rețelei de Sănătate din Europa de Sud-Est
Reprezentanți din nouă țări, care fac parte din Rețeaua de Sănătate din Europa de Sud-Est (SEEHN), s-au întrunit la Tirana, Republica Albania, în perioada 15-16 martie, pentru a discuta despre modalitățile de fortificare a Centrelor Regionale de Dezvoltare a Sănătății, care operează în cadrul Rețelei.

Agenda reuniunii s-a axat pe consolidarea mecanismelor de promovare a cooperării tehnice, accentul fiind pus pe mobilizarea sprijinului financiar și pe importanța extinderii parteneriatelor în vederea îmbunătățirii continue a stării sănătății și bunăstării cetățenilor din țările membre ale SEEHN.
În calitate de președinte al Comitetului Executiv al SEEHN, Svetlana Nicolaescu, secretar de stat al Ministerului Sănătății Republicii Moldova, a subliniat importanța Centrelor Regionale de Dezvoltare a Sănătății, ca elemente de bază ale rețelei care oferă expertiză pe diverse domenii de cooperare dintre state. A fost menționat faptul că, fortificarea colaborării în scopul abordării provocărilor comune pentru regiunea Europei de Sud-Est necesită eforturi coerente între agenții, țări și sectoare. De asemenea, Svetlana Nicolaescu s-a referit la oportunitățile oferite de SEEHN prin prisma agendei Uniunii Europene.
Fac parte din rețea Republica Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Statul Israel, Muntenegru, Republica Moldova, România, Serbia și Macedonia de Nord, respectiv sunt atât state membre ale UE, cât și non-UE, dintre care cinci state, inclusiv țara noastră, dețin statutul de țară candidat pentru aderare la UE. Astfel, mecanismele și instrumentele de cooperare regională disponibile în cadrul Rețelei pot facilita schimbul de experiență și asistența țărilor angajate în procesul de aderare la UE pentru îmbunătățirea legislației și a practicilor conforme standardelor europene în domeniul sănătății publice.
Reuniunea de la Tirana a fost organizată în cadrul actualei Președinții albaneze la SEEHN, având drept scop consolidarea colaborării tehnice între statele membre ale Rețelei.
Rețeaua de Sănătate din Europa de Sud-Est a fost creată în 2001, ca urmare a crizei economice și a conflictului care a divizat Europa de Sud-Est în anii ‘90. Pe parcursul anilor, Rețeaua a contribuit la promovarea sănătății publice ca prioritate pe agendele politice.