Agricultorii vor avea acces la un nou instrument digital pentru a gestiona riscurile schimbărilor climatice

Astăzi 17 martie 2023, Chișinău – Conducerea AIPA și reprezentanți ai MAIA au avut o întâlnire cu oficiali ai fondului German Sparkassenstiftung în Moldova (GSM).

Urmărește-ne peGoogle news
Agricultorii vor avea acces la un nou instrument digital pentru a gestiona riscurile schimbărilor climatice
Foto: AIPA

Subiectul discuției fiind accesul agricultorilor la un instrument digital nou pentru a gestiona riscurile schimbărilor climatice în sectorul agricol. În acest sens, cu suportul financiar al fondului GSM, parte componentă a grupului financiar Sparkassen a fost dezvoltată o platformă menită să ofere  predictibilitate pe dimensiunea agricolă, în legătură cu schimbările climatice.

Instrumentul digital a fost prezentat, astăzi, conducerii și șefilor de direcții AIPA. Echipa GSM a realizat o prezentare privind funcționalitatea platformei, aceasta având integrate un set de hărți interactive, ce dețin indicatori despre proprietățile fizice și biologice ale solului, nutrienții utilizați, nivelul de umiditate al solului etc. Simultan, platforma va putea genera soluții agricultorilor pentru a asigura echilibrul substanțelor nutritive din sol, o productivitate mai  înaltă și vitalitatea unui sol sănătos.

Directorul Adjunct al AIPA, Dna. Diana COȘALÎC a apreciat implicarea partenerilor și dorința acestora de a oferi sprijin în identificarea necesităților actuale stringente din sectorul agroalimentar și a reiterat că odată cu obținerea statutului de stat candidat la UE, suntem obligați să implementăm reglementările și standardele comunității europene. Aceasta este o cerință inclusiv pentru a putea gestiona fonduri europene conform cerințelor UE.

Instrumentul digital va fi disponibil online atât pentru agricultorii din țară, cât și pentru companiile de distribuție a produselor/echipamentelor agricole, pentru instituțiile științifice, băncile comerciale și companiile de consultanță în agricultură.