Anatolie Topală a avut o întrevedere cu Ambasadoarea Finlandei în Republica Moldova, dna Marjut Akola

Perspectivele colaborării moldo-finlandeze în domeniul educației și tineretului au fost discutate în cadrul întrevederii ministrului Educației și Cercetării Anatolie Topală cu ambasadoarea Finlandei în Republica Moldova, cu sediul la București, dna Marjut Akola.

Urmărește-ne peGoogle news
Anatolie Topală a avut o întrevedere cu Ambasadoarea Finlandei în Republica Moldova, dna Marjut Akola
Foto: Ministerul Educației și Cercetării

Cooperarea pe cele două dimensiuni se realizează prin intermediul participării în comun la programele Erasmus+, Orizont Europa, Youth etc. În același timp, Finlanda a susținut dezvoltarea și modernizarea învățământului profesional tehnic din țara noastră.

În acest context, a fost menționat proiectul Twinning al Uniunii Europene „Consolidarea capacităților și a eficacității sistemului de învățământ profesional tehnic”, (implementat în perioada martie 2019 - mai 2021), cu un buget de 1,3 mln. euro. Implementarea proiectului a fost realizată de către un consorțiu format din funcționari publici din Finlanda, Estonia, Lituania.

Proiectul nominalizat a permis consolidarea capacităților instituționale și operaționale și competențele personalului Agenției Naționale pentru Asigurarea Calității în Educație și Cercetare (ANACEC). Totodată, în cadrul acestuia a fost dezvoltat și modernizat Cadrul Național al Calificărilor din Republica Moldova și dezvoltată cooperarea între instituțiile de învățământ profesional tehnic și sectorul privat.

Părțile au discutat despre extinderea parteneriatului moldo-finlandez prin desfășurarea unor noi proiecte pentru învățământul profesional tehnic.