Ședința Comitetului Consultativ desfășurată în cadrul Biroului Vamal Nord

În scopul dezvoltării unui proces transparent și deschis între reprezentanții mediului de afaceri și Serviciul Vamal, la data de 22 martie 2023, a fost desfășurată ședința membrilor Comitetului Consultativ din cadrul Biroului Vamal Nord.

Mar 23, 2023 - 15:07
Urmărește-ne peGoogle news
Ședința Comitetului Consultativ desfășurată în cadrul Biroului Vamal Nord
Foto: Serviciul Vamal al Republicii Moldova

La ședință au participat conducerea Serviciului Vamal, conducerea Biroului Vamal Nord, șefii posturilor vamale, peste 40 de reprezentanţi ai mediului de afaceri din raza de activitate a Biroului Vamal Nord, reprezentanți ai companiilor de brokeri vamali, specialişti în domeniul vămuirii, rezidenţi ai zonelor economice libere, cât și reprezentanți din cadrul Oficiului Teritorial Bălți al Cancelariei de Stat.

În deschiderea ședinței, directorul adjunct al Serviciului Vamal, doamna Lidia Ababii a mulțumit mediului de afaceri pentru interesul sporit pentru această platformă de dialog vamă-business, ceea ce denotă că o comunicare directă și continuă sporește încrederea în autoritatea vamală.                                          

„Împreună, cu eforturi comune, putem obține îmbunătăţirea indicatorilor de performanţă la capitolul comerţul transfrontalier, obiectiv ce se încadrează în priorităţile Serviciului Vamal de a asigura protejarea intereselor economice ale statului, creşterea veniturilor colectate la bugetul de stat, crearea de noi locuri de muncă, precum şi susţinerea exporturilor produselor autohtone”, a menționat doamna Ababii.    

Cele mai importante subiecte de discuții conform solicitărilor parvenite de la mediul de afaceri au vizat domeniul aplicării regimului vamal suspensiv de admitere temporară, autorizarea și funcționarea antrepozitelor vamale, modificările operate la calcularea și perceperea taxei pentru procedurile vamale, noua Nomeclatură Combinată a Mărfurilor, ce a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2023, precum și măsurile întreprinse de fluidizare a transportului de mărfuri.                                       

Un alt subiect important a fost axat pe Noul Cod Vamal, ce urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2024. Serviciul Vamal a informat despre aprobarea Regulamentului de punere în aplicare a prevederilor Codului Vamal, precum și despre etapele de pregătire întru implementarea noii legislații vamale. “Noul Cod Vamal reprezină un element cheie al acțiunilor în curs de modernizare a vămii.  Acesta oferă un cadru cuprinzător de norme și proceduri vamale adaptate la realitățile comerciale moderne, axat pe un mediu de comunicare fără hârtie și complet automatizat. Serviciul Vamal este ferm angajat întru modernizarea proceselor vamale și își consolidează eforturile întru actualizarea sistemelor electronice existente și să introducă altele noi pentru îndeplinirea tuturor formalităților vamale în corespundere cu noile prevederi vamale”, a comunicat  doamna Ababii.                                                                                                                     

Ședința s-a încheiat cu o sesiune de întrebări și răspunsuri, totodată, reprezentanţii mediului de afaceri au înaintat propuneri și soluții la problemele identificate și au exprimat încrederea că deciziile ulterioare vor contribui la  procesul de eficientizare a activității vamale, în corelare cu noile tendinţe în dezvoltarea economiei ţării. 

În acest sens, conducerea Serviciului Vamal a asigurat că fiecare aspect comunicat va fi examinat și vor fi întreprinse acțiuni punctate, în vederea identificării unor soluții optime pentru mediul de afaceri.

La final, conducerea a mulţumit celor prezenți pentru receptivitate faţă de iniţiativele demarate de către instituție și a reiterat deschiderea Serviciului Vamal spre o colaborare cu mediul de afaceri, prin conjugarea eforturilor întru dezvoltarea parteneriatului public-privat.

Notă: Comitetul Consultativ reprezintă o platformă de comunicare cu comunitatea de afaceri, dar și un mecanism de consolidare a transparenței în activitatea organelor vamale. Scopul  acestuia
constă în sporirea nivelului de cunoștință în rândurile societății civile referitor la politicile promovate de Serviciul Vamal, precum şi familiarizarea oamenilor de afaceri cu schimbările preconizate în legislația vamală.