Programul Național de Imunizări pentru anii 2023-2027 a fost aprobat de Executiv

Consolidarea răspunsului național la bolile transmisibile, prin restabilirea și menținerea nivelului de acoperire vaccinală de peste 95% și asigurarea accesului universal și echitabil la servicii de imunizare, este scopul principal al Programului Național de Imunizări pentru anii 2023-2027, aprobat astăzi de Guvern, la inițiativa Ministerului Sănătății.

Apr 12, 2023 - 11:22
Urmărește-ne peGoogle news
Programul Național de Imunizări pentru anii 2023-2027 a fost aprobat de Executiv
Foto: Ministerul Sănătății

Programul național se axează pe aprovizionarea sustenabilă cu vaccinuri, formarea profesională continuă a personalului medical în domeniul imunizării, activități de comunicare și de promovare, precum și pe consolidarea capacităților de răspuns coordonat la pericolul epidemiilor provocate de bolile prevenibile prin vaccinare.

Totodată, a fost aprobat Calendarul național de vaccinare care include vaccinurile recomandate la diferite grupe de vârstă și pentru anumite categorii de persoane împotriva a 15 boli prevenibile prin vaccinare.

Bugetul estimativ pentru realizarea Programului Național de Imunizări pentru anii 2023-2027 constituie peste 295 de milioane de lei.

Menționăm că, vaccinarea este una dintre cele mai eficiente intervenții în domeniul sănătății publice și principala măsură de prevenire a bolilor infecțioase. În Republica Moldova, anual, datorită programului de imunizări sunt prevenite circa 42 de mii de cazuri de boli și 350 de decese.