Intervenție pe inimă efectuată pentru prima dată minim invaziv de medicii Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”

O tânără de 22 de ani, diagnosticată cu o malformație cardiacă congenitală, a fost tratată de medicii Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, prin aplicarea în premieră a metodei minim invazive. Tinerei i-a fost depistat viciul cardiac înnăscut, numit defect septal atrial extins, la vârsta adultă.

Apr 21, 2023 - 13:06
Urmărește-ne peGoogle news
Intervenție pe inimă efectuată pentru prima dată minim invaziv de medicii Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”
Foto: Ministerul Sănătății

Din cauza malformației sângele circula incorect, din atriul stâng în atriul drept și astfel era suprasolicitată partea dreaptă a inimii, inclusiv plămânii, ceea ce a dus la dezvoltarea insuficienței valvei tricuspide. Maladia determină apariția unor complicații severe în cazul în care nu este tratată la timp, la fel fiind și în cazul tinerei, care suferea de insuficiență cardiacă.

„Pentru prima dată am realizat prin abord minim invaziv corecția malformației, respectiv plastia defectului de sept interatrial și a valvei tricuspide. Avantajele acestei intervenții în comparație cu cea clasică, prin sternotomie mediană, în care este afectată integritatea cutiei toracice, sunt multiple. Mai exact, sunt evitate complicațiile pulmonare, hemoragiile în timpul și după operație, cicatricea este mică și recuperarea completă a pacienților durează până la patru săptămâni, față de circa patru – șase luni, în cazul metodei clasice”, menționează chirurgul cardiac Ghenadie Bostan.

Timp de cinci ore, cât a durat intervenția chirurgicală, funcția inimii și a plămânilor a fost preluată de un aparat, procedură numită circulație extracorporală.

„La a doua zi de la operație mă puteam deplasa de sine stătător și respira mult mai ușor decât înainte”, spune tânăra, care a fost deja externată în stare bună.

Intervenția a fost realizată de o echipă multidisciplinară, din care au făcut parte chirurgii cardiaci Ghenadie Bostan, Nichifor Șciuca, Liviu Maniuc, Veronica Stratan, ecocardiografistul Valeriu Cebotari, medicul perfuziolog Iurie Guzgan, anesteziologul Vera Dogotari, asistentele Natalia Gore și Angela Munteanu.