Echipa Republicii Moldova de căutare-salvare urbană a fost decernată cu „Medalia de recunoștință” în Turcia pentru asistența oferită la lichidarea consecințelor seismului devastator

Pe 25 aprilie 2023 echipa Republicii Moldova specializată în căutare-salvare urbană USAR a fost menționată la nivel înalt cu Medalia de recunoștință pentru sprijinul și suportul acordat în lichidarea consecințelor seismului produs pe 06 februarie 2023, acordată de președintele Turciei Recep Tayyip Erdoğan în Ankara.

Apr 26, 2023 - 15:02
Urmărește-ne peGoogle news
Echipa Republicii Moldova de căutare-salvare urbană a fost decernată cu „Medalia de recunoștință” în Turcia pentru asistența oferită la lichidarea consecințelor seismului devastator
Foto: IGSU

La evenimentul solemn dedicat tuturor salvatorilor care au contribuit la lichidarea consecințelor cutremurului a participat comandantul echipei naționale, șeful adjunct al IGSU, locotenent-colonel Alexandr Tatarov.

Ceremonia de amploare s-a desfășurat în Complexul Prezidențial din capitala Turciei, unde au participat reprezentanți a peste 80 de țări, care au venit în ajutorul poporului din Turcia din primele ore ale devastatorului seism. Evenimentul a fost organizat cu suportul Agenției de Gestionare a Dezastrelor și Situațiilor de Urgență AFAD al Ministerului de Interne al Republicii Turcia. Echipa Republicii Moldova reprezentată de comandantul acesteia a primit Medalia de recunoștință a statului Republica Turcia, pentru asistență și suport oferit în lichidarea consecințelor seismului. Conducerea Turciei a mulțumit oficial pentru dedicație, curaj și abnegație de care au dat dovadă salvatorii, care au salvat vieți omenești, dar și au contribuit la recuperarea victimelor tragicului seism.  

Amintim că Republica Moldova  a acționat prompt mergând în misiune de salvare în provincia Hatay. Salvatorii moldoveni în componența a 56 de persoane, 12 unități de tehnică și doi câini speciali antrenați pentru astfel de situații au reușit din primele ore odată ajunși la destinație să recupereze din ruinele blocurilor avariate un copil în vârstă de 3 ani, viu și nevătămat. Mai mult, pe parcursul aflării acestora în zona afectată, aceștia au evaluat peste 220 de blocuri de locuit, unde au fost identificate 18 persoane decedate.