Anatolie Topală: „Investim în democrație și coeziune socială, investim în tineri”

Școlile din țară vor dispune de mai multe resurse didactice pentru predarea „Educației pentru societate”, inclusiv în clasele primare. Disciplina, care anterior se numea „Educație civică”, a fost reconceptualizată începând cu anul 2018, cu suportul Consiliului Europei (CoE). Instituția a susținut Ministerul Educației și Cercetării în elaborarea documentelor școlare și a materialelor didactice, dar și în formarea profesorilor care predau această materie școlară. Asistența va continua și în următorii trei ani, cu suportul proiectului „Educație pentru democrație în Republica Moldova”, care a început să fie implementat în anul 2018 și se află în prezent la cea de-a doua fază.

Mai 12, 2023 - 21:27
Urmărește-ne peGoogle news
Anatolie Topală: „Investim în democrație și coeziune socială, investim în tineri”
Foto: Ministerul Educației și Cercetării

Concluziile proiectului, dar și planurile de perspectivă au fost discutate, astăzi,  în cadrul conferinței naționale „Promovarea valorilor democratice prin educație în Republica Moldova”. Evenimentul a întrunit peste 200 de participanți - reprezentanți ai direcțiilor raionale de învățământ, organizațiilor neguvernamentale, misiunilor diplomatice și organizațiilor internaționale, directori de școli, cadre didactice, elevi etc.

Prezent la eveniment, ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, a declarat că una dintre prioritățile ministerului este pregătirea elevilor și studenților pentru viitor, inclusiv prin crearea condițiilor pentru ca aceștia să obțină cunoştințe şi competențe de care au nevoie pentru a deveni cetățeni activi şi responsabili.

„Educația are un rol extrem de important în promovarea egalității, incluziunii și a cetățeniei democratice. Acest deziderat devine și mai actual în contextul apropierii de Uniunea Europeană, odată cu obținerea statutului de țară candidat la aderare. Iată de ce investim în democrație și coeziune socială, investim în tineri”, a declarat ministrul Anatolie Topală.

În anul școlar curent se încheie procesul de implementare graduală a disciplinei „Educație pentru societate” la treapta gimnazială. Curriculumul pentru disciplina „Educație pentru societate” (clasele a V-a a XII-a) a fost elaborat în 2018 cu suportul Consiliului Europei.

Noul curriculum este aliniat la standardele Consiliului Europei: Carta Consiliului Europei privind educaţia pentru cetăţenie democratică şi educaţia pentru drepturile omului și Cadrul de referință al competențelor pentru cultură democratică. Curriculumul la disciplina „Educație pentru societate” este centrat pe competențe, nu pe conținuturi, și are drept scop dezvoltarea la elevi a competențelor pentru o cultură democratică.

Următoarea fază a proiectului „Educație pentru democrație în Republica Moldova” va fi implementată în perioada 2023-2026. Acesta prevede dezvoltarea Cadrului de referință al Competențelor pentru o Cultură Democratică al Consiliului Europei, pornind de la curricula disciplinare naționale și de la finalitățile educaționale stipulate în Codul educației atât în învățământul formal, cât și în cel nonformal; dezvoltarea și susținerea proceselor de guvernanță democratică a școlii; dezvoltarea instrumentelor didactice care ar facilita procesul de înțelegere și formare a comportamentelor responsabile și democratice în învățământul primar.