Conducerea Serviciului Vamal a participat la Summitul de Conectivitate 2023

Delegația Serviciului Vamal al Republicii Moldova, condusă de Directorul adjunct al Serviciului Vamal, Doamna Lidia Ababii, a participat în perioada 15-16 mai 2023 la Summitul de Conectivitate 2023, care a avut loc în Muntenegro, cu sloganul „Legături durabile – economie mai puternică”, organizat sub patronatul Comunității Transporturilor și Acordului Central European de Comerţ Liber (CEFTA).

Mai 17, 2023 - 13:57
Urmărește-ne peGoogle news
Conducerea Serviciului Vamal a participat la Summitul de Conectivitate 2023
Foto: Serviciul Vamal al Republicii Moldova

Evenimentul a reunit invitați de rang înalt din partea autorităților guvernamentale din părțile CEFTA, oficiali din cadrul Comisiei Europene și din statele membre ale Uniunii Europene, reprezentanți din cadrul organizațiilor internaționale și comunității de afaceri, pentru a discuta și a conveni asupra avansării în domenii legate de comerț durabil și eficient, transport și logistică, digitalizare, ca premise pentru atragerea de investiții, creșterea economică.

Directorul adjunct al Serviciului Vamal, Lidia Ababii, a participat în calitate de speaker în cadrul evenimentului, unde a împărtășit experiența autorității vamale în implementarea măsurilor de facilitare a comerțului și gestionării fluxurilor comerciale pentru a sprijini Coridoarele de Solidaritate cu Ucraina. 

„Facilitarea comerțului este unul dintre principiile cheie ale liberei circulații a mărfurilor. Serviciul Vamal al Republicii Moldova este puternic angajat întru implementarea măsurilor de facilitare a comerțului în corespundere cu acquis-ul comunitar, de a fortifica cooperarea cu toate agențiile, de a digitaliza procesele, pentru a reduce timpii de așteptare la trecerea frontierei, în special în aceste vremuri dificile. Provocările și soluțiile de facilitare a comerțului trebuie să fie legate de investiții în infrastructură, transport, tehnologii și comunicații inovative. Suntem convinși că discuțiile fructuoase din timpul Summit-ului și doar unificându-ne eforturile vom contribui la consolidarea cooperării transfrontaliere și facilitării comerțului în regiune”, a menționat doamna Ababii.

Importanța participării la astfel de evenimente constă în promovarea în continuare a integrării statelor membre CEFTA în politica comună a Uniunii Europene în domeniul transporturilor și explorarea posibilităților de consolidare a relațiilor dintre CEFTA și Uniunea Europeană în domeniul vamal și al altor politici legate de facilitarea comerțului.