Noile garanții sociale pentru cadrele didactice și proiectele de modernizare a învățământului, discutate de ministrul Anatolie Topală cu directorii de școli din Rîșcani

Planurile de modernizare a instituțiilor de învățământ, inclusiv dotarea sălilor de clasă și laboratoarelor, dar și îmbunătățirea condițiilor de igienă și sanitație în școlile și grădinițele din Rîșcani, au fost discutate astăzi în cadrul întrevederii ministrului Educației și Cercetării Anatolie Topală cu directorii instituțiilor de învățământ din acest raion. Ședința a avut loc în incinta Liceului Teoretic „Silvian Lucaci” din or. Costești.

Mai 18, 2023 - 17:42
Urmărește-ne peGoogle news
Noile garanții sociale pentru cadrele didactice și proiectele de modernizare a învățământului, discutate de ministrul Anatolie Topală cu directorii de școli din Rîșcani
Foto: Ministerul Educației și Cercetării

Ministrul a vorbit despre schimbările pe care le aduce modificarea Codului educației, aprobată de Parlament în prima lectură, pentru toate nivelurile de învățământ. 

„Consolidarea resursei umane în sistemul educațional este una dintre prioritățile noastre. Iată de ce noua redacție a Codului educației prevede garanții sociale suplimentare pentru cadrele didactice din învățământul general. Extindem perioada de acordare a indemnizației anuale pentru tineri specialiști din domeniul educației - de la 3 la 5 ani. Implicit, se majorează și suma indemnizațiilor acordate tinerilor specialiști. Această măsură are scopul de a motiva tinerii la o carieră didactică și de a contribui la creșterea calității resursei umane în educație”, a spus ministrul. 

Potrivit lui Anatolie Topală, în primii cinci ani de funcție, profesorii tineri vor beneficia de reducerea la 75% a normei didactice pentru un salariu de funcție, dar și de mentorat din partea cadrelor didactice cu experiență mare în domeniu.

În altă ordine de idei, ministrul a vorbit și despre proiectele de infrastructură pentru a îmbunătăți condițiile de activitate pentru elevi și profesori. Prin intermediul Programului de Dezvoltare Locală „Satul European”, în raionul Rîșcani a fost finanțată construcția unei anexe a grădiniței de copii din satul Aluniș,  precum și lucrările de  izolare termică a clădirii Liceului Teoretic „Recea” din satul Recea. 

Directorii de școli și grădinițe au adus în discuție mai multe aspecte actuale din domeniul educației. Aceștia au evidențiat importanța de a avea personal calificat și specializat în instituțiile de învățământ, necesitatea de a avea acces la literatură de specialitate modernă, precum și importanța adaptării curriculumului la nevoile elevilor cu cerințe educaționale speciale. 

De asemenea, s-a subliniat importanța asigurării cu suport didactic și echipamente tehnologice adecvate în instituții. Un alt subiect discutat de directori cu ministrul Educației și Cercetării a fost dezvoltarea unui nou mecanism de finanțare pentru instituțiile de învățământ, în vederea asigurării resurselor necesare pentru o educație de calitate. Totodată, a fost evidențiată necesitatea oferirii de cursuri de formare continuă pentru cadrele didactice, astfel încât acestea să fie actualizate cu cele mai recente metode și practici în domeniul educației.

Participanții la întâlnirea cu ministrul Anatolie Topală și-au exprimat aprecierea pentru sprijinul constant acordat de Ministerul Educației și Cercetării, subliniind faptul că astfel de întâlniri le oferă oportunitatea de a-și exprima opiniile cu privire la situația actuală și perspectivele de cooperare.

La finele întrevederii, ministrul a vizitat sălile de clasă și recreere, cantina școlară, sala de sport și terenul de joacă din Liceul Teoretic „Silvian Lucaci” din or. Costești, care a fost renovat în cadrul Proiectului Reforma Învățământului în Moldova (PRIM), gestionat de către Ministerul Educației și Cercetării. Liceul este una dintre cele 23 de instituții de învățământ reparate în cadrul acestui proiect. Suma valorificată în cadrul proiectului PRIM pentru reparația capitală a instituției a constituit peste 21 de milioane de lei, iar pentru dotarea liceului cu mobilier școlar, utilaje și echipamente de laborator școlar au fost folosite alte 2,40 milioane de lei.