10 milioane de lei vor fi alocați din bugetul de stat pentru susținerea inițiativelor și proiectelor organizațiilor de tineret

Circa 10 milioane de lei vor fi alocate pentru susținerea și dezvoltarea tinerilor din Republica Moldova în cadrul Programului de Granturi pentru organizațiile de tineret, ediția 2023. Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Națională pentru Dezvoltarea Programelor și Activității de Tineret au lansat, astăzi, concursul de selectare a proiectelor, care urmează să beneficieze de finanțare. Câștigătorii vor obține suport logistic și financiar pentru realizarea inițiativelor, programelor şi proiectelor înaintate.

Mai 19, 2023 - 17:23
Urmărește-ne peGoogle news
10 milioane de lei vor fi alocați din bugetul de stat pentru susținerea inițiativelor și proiectelor organizațiilor de tineret
Foto: Ministerul Educației și Cercetării

Prezent la evenimentul de lansare, ministrul Educației și Cercetării Anatolie Topală a invitat reprezentanții sectorului asociativ să participe activ la concurs și să propună inițiative de care au nevoie tinerii la nivel local. 

 

„Ministerul Educației și Cercetării investește în tineri și oferă posibilități egale de participare la acest program de granturi tuturor organizațiilor de tineret. Recent, a fost aprobată o nouă Strategie în domeniul tineretului care presupune modernizarea acestui sector și diversificarea programelor pentru organizațiile de tineret. Inclusiv prin programe de acest fel, pregătim tinerii pentru viitor, îi pregătim pentru integrarea europeană”, a menționat Anatolie Topală.  

  

Inițiativa a fost salutată de către Liliana Nicolaescu-Onofrei, deputată în Parlament, președinta Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media  și  Eugeniu Sinchevici, deputat în Parlament. Oficialii au încurajat tinerii să aplice cu determinare la program pentru a investi într-un viitor prosper al generațiilor viitoare.  

 

„Noi credem că tinerii sunt cei care, într-un proces de schimbare, pot înclina balanța spre progres, spre  un viitor mai bun.  De aceea, implicarea organizațiilor de tineret din toata țara în acest program contează mult. Așteptăm proiecte inovative și de impact”, a declarat deputata Liliana Nicolaescu-Onofrei. 

„Sectorul de tineret contribuie la dezvoltarea unei democrații durabile. Dacă un tânăr se implică într-un consiliu local de tineret sau un consiliu al elevilor, iar vocea lui este auzită, realizând proiecte, care să contribuie la mici schimbări în propria comunitate, atunci încrederea în democrație va crește. Generația tânără este generația care va vota la referendumul de integrare în UE, ei vor ajusta legislația și vor orienta afacerile sale pe piața europeană, ei vor moderniza agricultura și sistemele informaționale. Rolul nostru este să promovăm valori europene în rândul tinerilor”, a punctat deputatul Eugeniu Sinchevici.  

La concurs pot participa organizațiile necomerciale de tineret din țară care desfășoară proiecte şi programe cu impact pentru tineri, dispun de cofinanțare, acorduri de parteneriat din partea diferitor instituții și donatori locali și internaționali și pot asigura o contribuție proprie de cel puțin 20 la sută din valoarea proiectului.

Organizațiile aplicante vor putea depune proiecte cu un buget maxim de 200.000 de lei pentru proiectele locale, 400.000 de lei pentru proiectele regionale și 600.000 de lei pentru proiectele naționale.

În premieră, programul va fi implementat și coordonat de către  Agenția pentru Tineret, o autoritate administrativă în subordinea Ministerului Educației și Cercetării, constituită în scopul formării și perfecționării continue a cadrelor, programelor, activităților și a serviciilor din domeniul tineretului, precum și în scopul implementării, acreditării, monitorizării și al evaluării acestora.

Proiectele înaintate spre finanțare vor avea o durată maximă de implementare de 4 luni şi trebuie să înceapă nu mai devreme de 1 august și să se finalizeze nu mai târziu de 30 noiembrie 2023.

Dosarul complet va fi depus în format electronic (PDF și Word/Excel) la adresa de e-mail: agenție@tineret.gov.md, până la data de 17 iulie 2023, ora 17.00.

Mai multe detalii despre condițiile de participare, procedura de depunere și evaluare a dosarelor, precum și despre modalitatea de încheiere/derulare a contractului de finanțare pot fi consultate aici.