Discuții publice privind politicile prietenoase familiei, organizate de Oficiul teritorial de informare al Parlamentului din Comrat

Chișinău, 19 mai 2023 – Măsurile legislative și politicile de susținere a familiilor au fost discutate la o masă rotundă, organizată de Oficiul teritorial de informare al Parlamentului (OTIP) din Comrat. Evenimentul a avut loc în contextul Zilei internaționale a familiei, marcată anual la data de 15 mai, reuninind pentru discuții reprezentanți ai autorităților publice locale, organizațiilor non-guvernamentale din regiune, mame cu mulți copii, inclusiv mame aflate în concediu de pentru îngrijirea copilului, studenți.

Mai 19, 2023 - 17:24
Urmărește-ne peGoogle news
Discuții publice privind politicile prietenoase familiei, organizate de Oficiul teritorial de informare al Parlamentului din Comrat
Foto: Parlamentul Republicii Moldova

Participanții la eveniment au salutat inițiativele legislative promovate de Parlament, care vizează sprijinul familiilor cu copii și au menționat că astfel de proiecte sunt necesare și așteptate.

Reprezentanții Direcției Generale a Sănătății și Protecție Socială din UTA Găgăuzia au prezentat participanților programele regionale de sprijin pentru familiile cu copii, care au drept scop oferirea de asistență și suport în domenii relevante. De asemenea, reprezentantul Oficiului Avocatului Poporului din Comrat a informat participanții despre drepturile familiilor cu mulți copii, precum și despre drepturile copiilor minori.

În aceeași ordine de idei, reprezentanții Asociației obștești regionale a mamelor cu mulți copii și femeilor antreprenori din Găgăuzia „Vesta” au relatat despre proiectele europene implementate în regiune, cu sprijinul autorităților publice locale. Aceste proiecte vizează sprijinirea familiilor cu mulți copii, a copiilor aflați în situații de risc, a mamelor singure, a victimelor violenței în familie și a copiilor minori.

Un alt subiect discutat s-a referit la necesitatea de a susține suplimentar familiile cu mulți copii de vârstă școlară, având în vedere faptul că cheltuielile pentru îmbrăcăminte și hrană sunt în creștere. Totodată, a fost reiterată necesitatea de a fi susținuți de stat copiii talentați, pentru a putea participa la competiții naționale și internaționale la șah, înot, gimnastică, pictură, muzică, dans etc.