Învățământul profesional tehnic din Republica Moldova - mai atractiv și incluziv, prin intermediului unui proiect european

Consiliul Europei și Agenția Austriacă de Dezvoltare împreună cu Ministerul Educației și Cercetării și alți parteneri naționali au lansat proiectul „Consolidarea dreptului la muncă în Republica Moldova”, centrat pe îmbunătățirea respectării dreptului la muncă în conformitate cu standardele internaționale și facilitarea accesului persoanelor din grupurile vulnerabile la învățământul profesional tehnic cu angajarea lor ulterioară.

Mai 19, 2023 - 17:27
Urmărește-ne peGoogle news
Învățământul profesional tehnic din Republica Moldova - mai atractiv și incluziv, prin intermediului unui proiect european
Foto: Ministerul Educației și Cercetării

Proiectul va fi implementat în perioada 2023-2025, fiind axat pe promovarea și protejarea drepturilor sociale și de angajare, în special ale persoanelor din grupurile vulnerabile, conform standardelor europene. 

De asemenea, proiectul va sprijini instituțiile de învățământ profesional tehnic pentru a deveni mai incluzive și sensibile la dimensiunea de gen, astfel încât să poată identifica și atrage fete și băieți, femei și bărbați din grupurile vulnerabile, precum și tineri care nu sunt încadrați în câmpul muncii și nu urmează o formă de instruire sau pregătire profesională (tinerii NEET). Prin intermediul proiectului, se va facilita accesul grupurilor vulnerabile pe piața muncii din instituțiile de învățământ profesional tehnic.

În debutul evenimentului, secretara de stat a Ministerului Educației și Cercetării Galina Rusu a menționat că „activitățile prevăzute în cadrul proiectului vizează crearea unei „Rețele naționale pentru integrarea tinerilor NEET în sistemul învățământului profesional tehnic”, pentru a împărtăși cunoștințe și a dezvolta mecanisme sensibile la dimensiunea de gen, astfel încât să implice femeile/ fetele și bărbații/băieții din grupul NEET în sistemul învățământului profesional tehnic. De asemenea, proiectul va îmbunătăți cunoștințele referitoare la necesitățile femeilor, fetelor și studenților din grupurile vulnerabile din sistemul învățământului profesional tehnic”. 

Printre alte activități ale proiectului se numără crearea unei hărți a instituțiilor de învățământ profesional tehnic pentru gimnazii și licee, care va furniza informații despre specialități, locație și facilități garantate pentru grupurile dezavantajate, durata studiilor și angajarea ulterioară.Totodată, proiectul va consolida capacitățile profesorilor și ale serviciilor de suport în ceea ce privește studenții cu cerințe speciale din învățământul profesional tehnic. 

Aceste inițiative se aliniază la prioritățile Ministerului Educației și Cercetării și vor contribui la crearea unui sistem de învățământ profesional tehnic mai atractiv și inclusiv, asigurând tuturor cetățenilor dreptul la formare profesională și muncă.

Proiectul „Consolidarea dreptului la muncă în Republica Moldova” este primul proiect cu drepturi depline implementat de către Consiliul Europei în domeniul dreptului la muncă în Republica Moldova și are un buget de 1.000.000 euro, fiind cofinanțat de Agenția Austriacă de Dezvoltare și Consiliul Europei.