Secretara de stat Felicia Bechtoldt, în vizită de lucru la Strășeni

Secretara de stat a Ministerului Muncii și Protecției Sociale Felicia Bechtoldt a efectuat, pe 18 mai curent, o vizită de lucru în raionul Strășeni, unde a avut întrevederi cu Olga Toderean-Crăciun, șefa adjunctă a Oficiului teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat, reprezentanți ai administrației publice locale, ai Direcției generale educație, organizații obștești și angajatori. De asemenea, a vizitat Subdiviziunea teritorială pentru ocuparea forței de muncă Strășeni.

Mai 19, 2023 - 17:31
Urmărește-ne peGoogle news
Secretara de stat Felicia Bechtoldt, în vizită de lucru la Strășeni
Foto: Ministerul Muncii și Protecției Sociale

În cadrul vizitei, secretara de stat a relatat despre reforma Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), care își propune să îmbunătățească serviciile oferite angajatorilor și persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă. În acest sens, va fi asigurată digitalizarea proceselor și a măsurilor de ocupare a forței de muncă. Astfel, înregistrarea cu statut de șomer și accesarea subvențiilor și a măsurilor active va fi mult mai simplă și mai rapidă și se va efectua online, fără ca persoanele să se prezinte la structurile de ocupare a forței de muncă.

Totodată, vor fi dezvoltate module de autodeservire în cadrul a șase structuri teritoriale ale ANOFM. Acestea vor include spații special amenajate, dotate cu computer, telefon și acces la internet, unde persoanele cu statut de șomer vor putea să-și caute individual locuri de muncă și, în același timp, să beneficieze de consultanță din partea specialiștilor. Actualmente, astfel de module sunt active doar în două localități din țară – Chișinău și Soroca.

De asemenea, vor fi extinse serviciile oferite angajatorilor, cum ar fi: asistență în ceea ce privește analiza sarcinilor de serviciu pentru o mai bună formulare a anunțurilor de angajare, consultanță pentru respectarea cerințelor legale ș.a. Concomitent, se preconizează acordarea subvențiilor pentru crearea locurilor de muncă nu doar în localitățile rurale, dar și în cele urbane, unde vor fi angajați șomeri înregistrați la subdiviziunile ANOFM.

Adițional, va fi îmbunătățită procedura de profilare și identificare a șomerilor. Vor fi realizate profilurile raionale ale pieței muncii, care vor reflecta populația inactivă aptă de muncă: tinerii NEET, persoanele cu dizabilități medii care pot fi încadrate în câmpul muncii, părinții cu copii mici etc.

Un alt subiect abordat se referă la extinderea grupelor de creșă pentru copii cu vârsta de 2-3 ani în grădinițele publice, indispensabile pentru părinții care doresc să revină la serviciu din concediu de îngrijire a copilului și măsurile prietenoase familiilor cu copii mici realizate în ultimii doi ani.