Sesiune de evaluare a performanțelor înregistrate în cadrul Proiectului EDGE al USAID

Conducerea Serviciului Vamal a avut o întrevedere cu reprezentantul autorității mandatate de USAID, în cadrul căreia au fost discutate aspecte privind evaluarea eficienței și eficacității Proiectului de Dezvoltare Economică, Guvernanță și Creștere a Întreprinderilor (EDGE), pentru autoritatea vamală.

Mai 19, 2023 - 17:32
Urmărește-ne peGoogle news
Sesiune de evaluare a performanțelor înregistrate în cadrul Proiectului EDGE al USAID
Foto: Serviciul Vamal al Republicii Moldova

Evaluarea impactului și relevanța programelor și activităților Proiectului EDGE este desfășurată în Republica Moldova, Georgia, Macedonia de Nord și Kosovo, la care iau parte și reprezentanții sectorului privat, organizațiilor non-profit și alți beneficiari.

Specialistul local în evaluarea Proiectului EDGE, dna Silvia Morgoci a menționat că scopul evaluării este de a determina eficacitatea programului în atingerea rezultatelor scontate, dar și pentru a oferi recomandări și noi domenii de implicare.

În cadrul discuțiilor, conducerea Serviciului Vamal a apreciat drept pozitivă și benefică asistența oferită pentru capacitarea instituțională, în eforturile de a facilita comerțul și investițiile transfrontaliere, precum și de a îmbunătăți integrarea pieței naționale în cea comunitară.

În acest context, de către conducerea Serviciului Vamal a fost remarcat suportul acordat în recunoașterea reciprocă a Programului Republicii Moldova privind operatorii economici autorizați (AEO), ceea ce reprezintă un angajament important  al Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană.

Totodată, a fost subliniată importanța continuării instruirilor și a expertizei oferite de consultanții internaționali, în special pe implementarea Programului AEO, protecția proprietății intelectuale, supravegherea pieței, dezvoltarea procedurilor de control.

Urmare a constatărilor evaluării și a necesităților de asistență identificate, va fi  analizată oportunitatea implementării unui nou program, pentru anii următori.

Notă: EDGE este un proiect regional al USAID pentru Europa și Eurasia, scopul căruia este de a contribui la creșterea economică durabilă și de a sprijini integrarea interregională și euro-atlantică. EDGE își propune să conecteze actorii din sectorul economic din mai multe țări pentru a promova cooperarea privind problemele comune. În Republica Moldova, proiectul a fost implementat în perioada mai 2021 - februarie 2023.