30 de tineri, viitori juriști, s-au întâlnit cu directorul CNA, în cadrul unei vizite de studiu la Centrul Național Anticorupție
Treizeci de studenți de la facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova și Universității Libere Internaționale din Moldova au efectuat o vizită de studiu la CNA, în cadrul căreia au avut o primă discuție cu directorul Centrului Național Anticorupție, Iulian Rusu. Șeful CNA i-a informat pe viitorii juriști despre activitatea pe care o desfășoară instituția în domeniul de prevenire și combatere a corupției și i-a îndemnat să-și fortifice capacitățile pentru a putea deveni parte a echipei Centrului Anticorupție.
”CNA are un rol important în sistemul de drept și este parte a celor cei 4 piloni pe care se sprijină sistemul de înfăptuire a justiției. În activitatea sa de investigație și de urmărire penală, CNA face echipă atât cu procurorii, cât și cu reprezentanții altor autorități, fapt care rezultă cu finalizarea unor anchete importante și deconspirarea cazurilor de corupție sistemică și de nivel înalt”, a menționat Iulian Rusu.
Potrivit directorului CNA, în ultima perioadă s-a reușit să se construiască o cooperare eficientă cu multe țări ale Uniunii Europene și cu alți parteneri de peste hotare.
”O bună parte din rezultatele instituției, în special pe componenta de investigare a bunurilor infracționale, se datorează sprijinului pe care îl avem de la colegii noștri din străinătate”, a subliniat Iulian Rusu.
Directorul CNA i-a îndemnat pe tineri să fie consecvenți în specialitatea pe care și-au ales-o, să-și fortifice rezultatele academice pentru a putea aplica pentru o funcție în cadrul Centrului Național Anticorupție.
”Avem funcții vacante în mai multe subdiviziuni, care desfășoară activități de combatere, analitică, de expertiză anticorupție sau de educație anticorupție. Suntem în căutare de noi cadre și suntem deschiși să atragem cât mai mulți tineri în echipă. Dumneavoastră puteți fi printre potențialii ofițeri ai CNA, de aceea vă încurajez să finalizați studiile și să aplicați pentru o funcție în instituția noastră”, a spus Iulian Rusu.
Studenții au făcut și un tur al instituției, vizitând Unitatea de gardă a CNA – subdiviziunea responsabilă inclusiv de comunicarea cu cetățenii, prin intermediul Liniei naționale anticorupție, dar și izolatorul de urmărire penală – o unitate în cadrul CNA unde se dețin persoanele, reținute pentru 72 de ore, sau cele în privința cărora sunt desfășurate acțiuni de urmărire penală care nu suferă amânare. Tinerii au făcut cunoștință și cu ofițerii din subdiviziunea specializată a CNA, care este antrenată în operațiunile de reținere, escortă și asigurare a acțiunilor de urmărire penală. Ofițerii le-au demonstrat echipamentul din dotare și le-a vorbit despre programul lor cotidian, care implică multe activități, nu în ultimul rând un program special de pregătire fizică.
Vizita de studiu a fost organizată la solicitarea voluntarilor anticorupție ai CNA, care sunt și mesagerii instituției în campaniile de promovare a integrității și de cultivare a unui climat onest în mediul tinerilor.