Cea de-a patra întâlnire a Dialogului energetic la Nivel Înalt UE-RM: Oficialii europeni apreciază eforturile autorităților de la Chișinău de a obține independență energetică

Chișinău, 25 mai 2023 – O delegația a Parlamentului Republicii Moldova a participat la cea de-a patra întâlnire a Dialogului energetic la Nivel Înalt Uniunea Europeană – Republica Moldova. La evenimentul desfășurat la Bruxelles au participat președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian deputatele Ina Coșeru și Mariana Cușnir, ministrul Energiei, Victor Parlicov, iar delegația UE a fost condusă de Comisara Europeană pe Energie, Kadri Simson.

Mai 25, 2023 - 11:25
Urmărește-ne peGoogle news
Cea de-a patra întâlnire a Dialogului energetic la Nivel Înalt UE-RM: Oficialii europeni apreciază eforturile autorităților de la Chișinău de a obține independență energetică
Foto: Parlamentul Republicii Moldova

În cadrul discuțiilor, oficialii europeni au apreciat eforturile Republicii Moldova de a obține independență energetică. „Printre progresele la care s-a făcut referire figurează aspecte cum ar fi: malul drept nu mai consumă gaz rusesc, putem cumpără gaze naturale de oriunde dorim, am asigurat rezerve strategice de gaze naturale, suntem conectați la rețeaua europeană de electricitate etc.”, a menționat președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian.

De asemenea, delegația Republicii Moldova a insistat pe solicitarea suportului financiar de la Uniunea Europeană pentru implementarea programelor de eficiență energetică: subvenționarea procurării electrocasnicilor moderne și pentru îmbunătățirea eficienței energetice a gospodăriilor, precum și granturi pentru asociațiile de condominiu.

„Asigurarea independenței și rezilienței sectorului energetic este prioritatea guvernării de la Chișinău, susținută fără echivoc de Parlamentul European, Comisia Europeană și alte instituții europene”, a adăugat deputata Ina Coșeru.