Capacitățile IGP pe segmentul de combatere a crimei organizate și corupției, evaluate de experții UE

În scopul alinierii la standardele europene, Poliția Republicii Moldova, cu susținerea partenerilor externi, a început procesul amplu sustenabil de reformare instituțională.

Mai 25, 2023 - 21:30
Urmărește-ne peGoogle news
Capacitățile IGP pe segmentul de combatere a crimei organizate și corupției, evaluate de experții UE
Foto: Poliția Republicii Moldova

În acest context, în incinta Inspectoratului General al Poliției a avut loc ședința de evaluare funcțională a sistemului polițienesc pe segmentul de combatere a criminalității organizate în Republica Moldova și prezentarea priorităților instituționale pe termen scurt, mediu și lung ale Poliției.

În calitate de experți ai misiunii de evaluare din partea UE au participat: Domnul Oliver Hoffman, șef al departamentului pentru criminalitate economică și corupție la Landeskriminalamt Baden-Württemberg; Paolo Palazzo, șef adjunct al Departamentului de Poliție Judiciară la Parchetul din Torino; Dimistrios Machairidis, expert EC NEAR; Sophie Dagand, manager de program – Delegația UE în domeniul securității și migrației în Republica Moldova; Joelle Pilorge expert EC NEAR.

In cadrul ședinței, șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu a accentuat importanța misiunii de evaluare: „Respectiva misiune este extrem de relevantă pentru noi și sunt ferm convins că toate eforturile depuse până în prezent de către Republica Moldova, prin intermediul instituțiilor competente, vor fi apreciate la justa valoare. Poliția din Republica Moldova rămâne angajată plenar în procesul de reformare instituțională și în parcursul european asumat de țara noastră” a declarat șeful Poliției Naționale.

Experții au evaluat capacitatea de răspuns a Poliției la infracțiunile de crimă organizată și corupție, capacitatea poliției de a face față provocărilor, domeniul măsurilor speciale de investigație și operaționalizarea Laboratorului ADN. Evaluările sunt desfășurate în format TAIEX, utilizat pentru a evalua stadiul actual sau progresul înregistrat. Vizita experților face parte din cadrul unui  mecanism de consolidare a instituțiilor UE, gestionate de Direcția Generală Politica Europeană de Vecinătate și Negocierile privind Extinderea (DG NEAR) a Comisiei Europene- TAIEX

Republica Moldova participă pentru prima dată la procesul de evaluare a capacităților instituționale. În acest context la finele misiunii de evaluare va fi elaborat un raport care va fi încadrat în raportul anual de activitate al DG NEAR în domeniul extinderii UE.

Specialiștii din cadrul comisiei de evaluare au accentuat succesele și acțiunile Poliției Republicii Moldova în procesul de aliniere la standardele europene.