Impulsionarea relațiilor de cooperare moldo-chineze în domeniul vamal și comercial

25 mai 2023, Chișinău - Conducerea Serviciului Vamal a avut o întrevedere cu Consilierul comercial-economic din cadrul Ambasadei Republicii Populare Chineze în Republica Moldova dl Wang Ruigang și atașatul Cancelariei comercial-economice de pe lângă Ambasada Republicii Populare Chineze, dna Liu Xinyue.

Mai 25, 2023 - 21:34
Urmărește-ne peGoogle news
Impulsionarea relațiilor de cooperare moldo-chineze în domeniul vamal și comercial
Foto: Serviciul Vamal al Republicii Moldova

Principalele subiecte de discuții au vizat intensificarea cooperării bilaterale, continuarea implementării programelor de asistență tehnică și consolidarea capacităților autorității vamale.

Conducerea Serviciului Vamal a subliniat că Ambasada Republicii Populare Chineze în Republica Moldova aduce o contribuție semnificativă la dinamica pozitivă a dezvoltării relațiilor bilaterale dintre Republica Moldova și China, iar în acest sens a exprimat apreciere pentru sprijinul semnificativ în dezvoltarea capacităților instituționale ale autorității vamale oferit de Guvernul Chinei.

Părțile au făcut un schimb de opinii referitor la obiectivele prioritate ale colaborării ulterioare pe aspecte ce țin de necesitățile de asistența tehnică, instruiri și schimburi de experiență în domeniul activității vamale.

Astfel, în vederea contribuirii la realizarea politicii instituționale de dezvoltare profesională continuă a funcționarilor vamali, partea chineză și-a exprimat intenția de a organiza un curs de instruire complex pe subiectul zonelor economice libere, în cadrul căruia angajații Serviciului Vamal vor studia experiența internațională în vederea implementării celor mai bune practici în domeniu.

Un subiect important al discuțiilor l-a constituit reluarea procesului de definitivare și agreare a Acordului privind asistența administrativă reciprocă în chestiuni vamale, care va intensifica relațiile comerciale și va impulsiona operațiunile de import/export între cele două țări.

În prezent, principalele mărfuri exportate în China sunt vinurile naturale din struguri, structurile de construcții, mașinile și dispozitivele mecanice, apele minerale, alcoolul etilic, elementele de contact etc.

În acest sens, partea chineză a exprimat disponibilitatea pentru a facilita creșterea exporturilor de produse autohtone, astfel ca oportunitățile pe care le oferă  piața chineză să fie valorificată cât mai intens de către producătorii locali.

La finalul întrevederii, părțile au convenit asupra priorităților de cooperare în viitorul apropiat și au reiterat interesul reciproc pentru aprofundarea relațiilor bilaterale pe dimensiunea vamală.