Reprezentanții Ministerului au efectuat o misiune de monitorizare a copiilor adoptați de cetățeni italieni

În perioada 22 – 26 mai 2023, Secretarul de stat pe domeniul social Vasile Cușca și responsabilii din Direcția politici de protecţie a drepturilor copilului şi familiilor cu copii a Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Igor Chișcă – șef direcție și Anastasia Gruzin – șef adjunct direcție, au întreprins o vizită în Republica Italiană, pentru a monitoriza situația copiilor, cetățeni ai Republicii Moldova, care au fost adoptați de către cetățeni italieni.

Mai 26, 2023 - 15:38
Urmărește-ne peGoogle news
Reprezentanții Ministerului au efectuat o misiune de monitorizare a copiilor adoptați de cetățeni italieni
Foto: Ministerul Muncii și Protecției Sociale

Scopul de bază al vizitei a fost orientat spre verificarea situației curente a copiilor, precum și familiarizarea cu procesul de integrare a acestora în mediul social nou. În acest sens, reprezentanții Ministerului au avut întâlniri cu familiile care au adoptat copii, precum și cu reprezentanții Asociației „Nadia Onlus”, care reprezintă o asociație cu atribuții în domeniul adopțiilor internaționale și deține acreditarea corespunzătoare în acest sens.

Pe durata discuțiilor, s-a pus accent deosebit pe ascultarea copiilor, care au relatat despre succesele lor obținute după venirea în Republica Italiană. Totodată, în cadrul întâlnirilor au fost puse în discuție și dificultățile întâmpinate în procesul de adopție, precum și propunerile de îmbunătățire a cadrului normativ în domeniul adopției.

În calitate de autoritate centrală în domeniul protecției copilului, Ministerul Muncii și Protecției Sociale acordă o atenție deosebită protecției drepturilor copilului, inclusiv a copiilor adoptați.

Menționăm că după adoptarea Legii nr. 99/2010 privind regimul juridic al adopției, prin intermediul adopției internaționale au fost adoptați 93 de copii, dintre care 55 de copii au fost adoptați de către cetățenii italieni.