Ministerul Educației și Cercetării a desemnat câștigătorii concursului național ,,Cel mai bun în «Haute Couture»”, ediția 2023

Circa 40 de elevi și eleve din 16 instituții de învățământ profesional tehnic din țară au participat la concursul național ,,Cel mai bun în «Haute Couture»”, ediția 2023. Tinerii și-au testat competențele obținute pe parcursul anilor de studii. Cele mai inspirate creații au fost premiate, la final, de către Ministerul Educației și Cercetării.

Mai 30, 2023 - 14:21
Urmărește-ne peGoogle news
Ministerul Educației și Cercetării a desemnat câștigătorii concursului național ,,Cel mai bun în «Haute Couture»”, ediția 2023
Foto: Ministerul Educației și Cercetării

Concursul a inclus cinci probe individuale, elaborate în conformitate cu programul de studii. Absolvenții au concurat la probele: ,,Cusătoreasa Profesionistă”, ,,Croitorul iscusit”, ,,Cusătorul dibaci”, ,,Modelarea constructivă a produselor vestimentare” și ,,Tehnologia Confecțiilor”.  

Prezentă la eveniment, secretara de stat a Ministerului Educației și Cercetării, Galina Rusu, a menționat că industria ușoară este una dintre cele mai importante ramuri ale economiei naționale, încurajând tinerii să îmbrățișeze o carieră în acest domeniu.  

,,Este foarte important să punem accent pe sectorul textil și vestimentar în special pentru a încuraja tinerii din domeniu care urmează să se lanseze pe piața muncii. Ministerul Educației și Cercetării mereu va avea ca prioritate susținerea tinerilor pentru că ei sunt viitorul Republicii Moldova. Prin eforturi comune vom reuși să contribuim la dezvoltarea și modernizarea sectoarelor importante pentru țara noastră”, a menționat Galina Rusu.   

Concursul are drept obiectiv încurajarea elevilor și sporirea competenţelor profesionale a viitorilor absolvenţi din domeniul textile, prin dezvoltarea capacităților în vederea constituirii potenţialului forţelor de muncă competitive pe piaţa muncii. Totodată, acesta urmărește un schimb de experienţă privind pregătirea şi instruirea profesională a tinerilor prin promovarea celor mai buni specialiști din domeniu și diseminarea bunelor practici de colaborare națională în domeniul industriei ușoare.  

Câștigătorii concursului, desemnați de Ministerul Educației și Cercetării sunt:

1. Proba ,,Cusătoreasa Profesionistă”

Locul I: Alina Burbulea, Școala Profesională din Drochia

Locul II: Paulina Caminschi, Școala Profesională din Orhei 

Locul III: Andriana Bragarenco, Școala Profesională din Căușeni 

2. Proba ,,Croitorul iscusit”

Locul I: Roxana Roșca, Centrul de Excelență în Industria Ușoară

Locul II: Aliona Dimova, Școala Profesională din Ciadîr-Lunga

Locul III: Gabriela Toderașco, Școala Profesională din Criuleni 

3. Proba ,,Cusătorul dibaci”

Locul I: Victoria Gogu, Centrul de Excelență în Industria Ușoară

Locul II: Anastasia Mosoreti, Centrul de Excelență în Industria Ușoară 

Locul III: Iuliana Curchi, Școala Profesională din Telenești 

4. Proba ,,Modelarea constructivă a produselor vestimentare”

Locul I: Iuliana Demianic, Colegiul de Industrie Ușoară din Bălți 

Locul II: Ionela Gherța, Centrul de Excelență în Industria Ușoară

Locul III: Victoria Iasinschi, Colegiul de Industrie Ușoară din Bălți

5. Proba ,,Tehnologia Confecțiilor”

Locul I: Diana Chirilov, Centrul de Excelență în Industria Ușoară

Locul II: Cătălina Ghervasi, Centrul de Excelență în Industria Ușoară 

Locul III: Maria Ghelețchi, Colegiul de Industrie Ușoară din Bălți

Concursul național ,,Cel mai bun în «Haute Couture»” a fost organizat cu suportul Ministerului Educației și Cercetării, în cooperare cu Asociația Obștească Educație pentru Dezvoltare, Comitetul Sectorial pentru Formarea Profesională în ramura Industria Ușoară, partenerii educaționali: Centrul pentru Educație Antreprenorială și Asistență în Afaceri, UNFPA, Centrul educațional Pro Didactica, ,,Rasser” VIOMAS TEX SRL, SA ,,Ionel”, ,,Artizana” SRL. Evenimentul s-a desfășurat la Centrul de Excelență în Industria Ușoară din Chișinău și este la cea de-a IV-a ediție.