Anul acesta, de Ziua Mondială fără tutun, spunem „Avem nevoie de alimente, nu de tutun”

Anual, la 31 mai, este marcată Ziua mondială fără tutun, pentru a aborda consecințele grave, provocate de tutun, asupra sănătății populației, mediului înconjurător și securității alimentare la nivel global. De asemenea, este o oportunitate de a susține politicile eficiente de reducere a riscurilor condiționate de consumul de tutun și de a motiva persoanele să renunțe la orice produs care conține tutun.

Mai 31, 2023 - 12:23
Urmărește-ne peGoogle news
Anul acesta, de Ziua Mondială fără tutun, spunem „Avem nevoie de alimente, nu de tutun”
Foto: Ministerul Sănătății

Sloganul din acest an al Zilei mondiale fără tutun este „Avem nevoie de alimente, nu de tutun”, în acest fel Organizația Mondială a Sănătății îndemnând guvernele să pună capăt subvențiilor pentru cultivarea tutunului și să susțină trecerea la culturi agricole durabile, pentru a îmbunătăți securitatea alimentară a țărilor. Alegând să cultive alimente în loc de tutun, țările acordă prioritate sănătății, pot conserva ecosistemele și spori securitatea alimentară.

În Republica Moldova, terenurile pentru cultivarea tutunului au fost reduse semnificativ, începând cu anii 90’. Producătorii și procesatorii de tutun au venit însă recent cu inițiativa de subvenționare a ramurii și creșterii volumelor de producere, propunerea fiind luată în considerare de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Asta deși tutunul, începând cu procesele de cultivare, producere și finalizând cu consumul prezintă o povară umană și economică substanțială, fiind asociat cu un risc crescut pentru bolile cardiovasculare, respiratorii, cancer, diabet, la nivel mondial, anual, cauzând opt milioane de decese.

În țara noastră se estimează că peste 6000 de persoane mor în fiecare an din cauza consumului de tutun, al doilea cel mai răspândit factor de risc determinant pentru bolile netransmisibile (BNT).

Conform Studiului Global privind Fumatul la Adolescenți (GYTS) din 2019 și Studiului național privind factorii de risc ai BNT (STEPS, 2021) trei din 10 adulți, cu vârsta cuprinsă între 18-69 de ani, fumează activ, indicii fiind în creștere, în special în rândul adolescenților, din cauza utilizării produselor noi din tutun – țigarete electronice și produse din tutun încălzit.

Republica Moldova, ca țară – parte a Convenţiei Cadru a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind Controlul Tutunului și a Protocolului privind eliminarea comerțului ilicit cu produse din tutun la Convenția Cadru, continuă să consolideze cadrul legislativ privind controlul tutunului. Astfel, au fost aprobate noi modificări și completări la cadrul legislativ și normativ, inclusiv regulamentele sanitare privind produsele din tutun şi cele conexe.