Eveniment public dedicat Zilei mondiale fără tutun, organizat la Ministerul Sănătății

Astăzi, 6 iunie, s-a desfășurat evenimentul public dedicat Zilei mondiale fără tutun cu genericul „Avem nevoie de alimente, nu de tutun”, organizată de Ministerul Sănătății în comun cu Comisia parlamentară protecție socială, sănătate și familie și Biroul Organizației Mondiale a Sănătății din Republica Moldova.

Iun 6, 2023 - 18:47
Urmărește-ne peGoogle news
Eveniment public dedicat Zilei mondiale fără tutun, organizat la Ministerul Sănătății
Foto: Ministerul Sănătății

Sloganul din acest an al Zilei mondiale fără tutun are drept scop creșterea gradului de conștientizare privind impactul tutunului asupra sănătății, mediului dar și a securității alimentare. Campania vine să încurajeze guvernele să pună capăt subvențiilor pentru cultivarea tutunului, să folosească resursele financiare pentru susținerea programelor de înlocuire a tutunului cu culturi agricole durabile, pentru a îmbunătăți securitatea alimentară a țărilor.

„Republica Moldova prezintă un exemplu pozitiv, în ceea ce privește cultivarea tutunului, având aprobate interdicții pentru subvenționarea directă și indirectă, precum și alocații din fondurile publice pentru prelucrarea tutunului. Acceptarea solicitărilor de a extinde suportul din partea statului pentru cultivatorii de tutun, înaintate recent autorităților din sectorul agroalimentar, ar însemna retrogradarea țării noastre în lupta împotriva tutunului care este în detrimentul populației. Ne reafirmăm angajamentul de a fi hotărâți și consecvenți în promovarea politicilor care să protejeze cetățenii țării de impactul nociv al tutunului, dar și în identificarea de soluții sustenabile în beneficiul sănătății populației”, a declarat secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolaescu.   

La rândul său, președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun a menționat: 

„Deși avem o legislație racordată la normele europene pe partea de implementare este nevoie de un efort comun, deoarece problema tutunului vizează întreaga societate. Fac apel către toate instituțiile statului de a ajuta Ministerul Sănătății, pentru a reuși să combatem această problemă și să avem o politică coerentă, cadrul legal să fie implementat și Republica Moldova să devină o țară în care fumatul nu își are locul”. 

Potrivit OMS, fumatul este una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății publice, provocând moartea a peste opt milioane de oameni în fiecare an, dintre care 1,2 milioane sunt nefumători expuși la fumul de tutun.

„Tutunul dăunează dezvoltarea durabilă a statelor, costul economic total al fumatului, atât din cheltuielile pentru sănătate, cât și din pierderile din productivitate este aproximativ de 2% din produsul intern brut la nivel global. OMS salută toate eforturile și susține Republica Moldova în avansarea pe agenda de combatere a tutunului și rezistența la încercările de a extinde cultivarea tutunului”, a spus coordonatorul programelor de sănătate, Biroul OMS din Republica Moldova. 

Menționăm că, Republica Moldova, ca țară – parte a Convenției Cadru a Organizației Mondiale a Sănătății privind Controlul Tutunului și a Protocolului privind eliminarea comerțului ilicit cu produse din tutun la Convenția Cadru, continuă consolidarea cadrului legislativ privind controlul tutunului, în scopul implementării prevederilor Convenției, precum și armonizării legislației naționale cu cea a Uniunii Europene.