Elevii din Republica Moldova cu performanțe la olimpiadele de Limba și literatura română și Istoria românilor și universală au fost premiați de Guvernul României

78 de elevi din țara noastră, care au obținut rezultate remarcabile la Olimpiadele Republicane de Limba și literatura română și Istoria românilor și universală în anul de studii 2022-2023 au fost premiați de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României.

Iun 8, 2023 - 11:18
Urmărește-ne peGoogle news
Elevii din Republica Moldova cu performanțe la olimpiadele de Limba și literatura română și Istoria românilor și universală au fost premiați de Guvernul României
Foto: Ministerul Educației și Cercetării

Tinerii au obținut cadouri din partea DRRM, precum: ceasuri, E-book-uri reader, boxe portabile și căști.

Prezent la ceremonia de premiere, ministrul Educației și Cercetării Anatolie Topală a felicitat elevii olimpici pentru succesele obținute, subliniind și aportul semnificativ al profesorilor care au ghidat tinerii pe parcursul anilor de studii.

„Munca și perseverența de care ați dat dovadă în anii de școală a generat obținerea rezultatelor remarcabile. Felicitări pentru succesele obținute și vă îndemn să acumulați noi cunoștințe, să vă dezvoltați competențele, astfel contribuind la dezvoltarea țării noastre și la procesul de integrare în UE. Folosesc acest prilej ca să mulțumesc României pentru suportul constant oferit în domeniul educației și cercetării. Suntem recunoscători Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din România pentru inițiativa de a premia olimpicii, ceremonia de astăzi confirmând rezultatele unei bune cooperări dintre ambele țări în domeniul educației”, a declarat Anatolie Topală.

Domnul Sergiu Nistor, consilierul președintelui României,  a transmis felicitări olimpicilor din partea Excelenței Sale Klaus Werner Iohannis, pentru performanțele obținute.

„Un mesaj de sprijin și încurajare aveți și din partea președintelui României, pentru calea pe care ați ales-o, prin creativitate, educație, cultură. România, întreg poporul român vă sunt necondiționat alături, pentru că voi sunteți cei care vor îndrepta Republica Moldova spre ținta pentru care cetățenii țării optează - Europa. Prin participarea fiecăruia dintre voi duceți mai sus idealul pe care strămoșii, părinții l-au încredințat să-l transmiteți mai departe”, a subliniat Sergiu Nistor.

Excelența Sa ambasadorul României în Republica Moldova Cristian-Leon Țurcanu a remarcat importanța olimpiadelor și participarea în cadrul acestora.

„Aceste două olimpiade sunt speciale, pentru că voi sunteți europeni, vorbiți limba română și pentru că împărtășim împreună aceeași istorie. Ar trebui să fiți mândri că stăpâniți și sunteți tineri experți într-o limbă oficială a Uniunii Europene. Vă doresc un viitor cu multe rezultate frumoase, să folosiți în continuare limba română, iar pentru cei care doresc să ajungă profesori să învețe generațiile următoare o limbă română la fel de frumoasă ca cea pe care o vorbiți voi”, a menționat ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu.

Prezent la eveniment, secretarul de stat al DRRM, Adrian Dupu a exprimat deschiderea României de a continua să sprijine Republica Moldova în domeniul educației și de a oferi suportul necesar tinerilor din țară.

„Ne dorim ca acest eveniment să devină o tradiție, la fel cum vă doresc și vouă să faceți o tradiție din a fi câștigători, indiferent de domeniul în care veți activa. Să vă rămână această mentalitate de învingători. Voi puteți să ajungeți mult mai sus, iar țara se bazează pe voi. Iată de ce, DRRM, prin aceste premii dorește să vă transmită aprecierea. Atât Guvernul României, cât și Președinția pune preț pe educație și pe rezultatele foarte bune în educație. Vă urez mult succes, iar pe unii îmi doresc să vă revăd și la anul la premiere”, a spus Adrian Dupu.

Premierea olimpicilor din Republica Moldova de către Guvernul României la disciplinele Limba și Literatura romană și Istoria românilor și universală este la cea de-a doua ediție.