Reprezentanții Ministerului au participat la Dialogul de politici: Integrarea serviciilor medicale și sociale în contextul sistemelor în schimbare

Cele mai importante instituții și organizații din sistemele de sănătate și social s-au întrunit în cadrul unui dialog de politici întitulat „Asistența integrată durabilă în contextul sistemelor în schimbare”, care a adus în prim plan nevoia de a găsi o înțelegere comună privind asistența integrată a serviciilor medicale și sociale care să fie centrate pe nevoile persoanelor, în special a celor cu boli netransmisibile și/ sau cu vulnerabilități.

Iun 8, 2023 - 11:20
Urmărește-ne peGoogle news
Reprezentanții Ministerului au participat la Dialogul de politici: Integrarea serviciilor medicale și sociale în contextul sistemelor în schimbare
Foto: Ministerul Muncii și Protecției Sociale

Evenimentul a găzduit expoziția tematică a modelelor de asistență integrată și mobilizare comunitară pilotate în țara noastră. Printre acestea au fost exemple de servicii prietenoase tinerilor, modele de dezvoltare a comunităților sănătoase, de îngrijiri medicale și sociale la domiciliu și la distanță etc.

„Sistemul social este pregătit să se orienteze către prevenirea și gestionarea riscurilor și consolidarea rezilienței populației prin abordarea multisectorială. Incluziunea socială, asistența flexibilă și mobilă, inclusiv la domiciliu, asistența bazată pe comunitate sau mobilizare comunitară sunt inițiate deja și fac parte din abordarea de asistență integrată. În continuare, acestea trebuie să fie ajustate și extinse”, a comunicat Teodor Vicol, șeful Direcţiei politici în domeniul serviciilor sociale a Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

Potrivit conceptului Organizației Mondiale a Sănătății asupra asistenței integrate, integrarea serviciilor pune omul și necesitățile lui în mijlocul intervențiilor multidisciplinare și contribuie la schimbarea accentului de pe boală pe sănătatea persoanei, a familiei și în final, a comunității.

„Este impresionant că în Republica Moldova deja există inițiative de integrare, în special în mediul rural, unde sunt nevoi stringente. Dialogul de politici este o oportunitate de a învăța din experiențe și  consolida practicile pozitive, mai cu seamă în contextul schimbărilor din sănătate, asistență socială și administrare publică centrală și locală, pe care le susținem”, a conchis Guido Beltrani, directorul Biroului de cooperare al Elveției în Republica Moldova.

Dialogul de politici a fost inițiat de Ministerul Sănătăți în parteneriat cu proiectul moldo-elvețian „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile” și a întrunit 90 de participanți, parteneri care aplică diferite modele de asistență integrată, din cadrul autorităților publice centrale și locale a sectoarelor social și medical, donatori și organizații internaționale, asociații profesionale, ONG-uri, centre de resurse, proiecte ale Biroului de cooperare a Elveției.