Anatolie Topală: „Creșterea atractivității și relevanței studiilor pentru piața muncii este unul dintre obiectivele strategice ale Ministerului Educației și Cercetării”

Obiectivele reformei sistemului de învățământ profesional tehnic au fost discutate astăzi în cadrul conferinței „Consolidarea rețelei instituțiilor de învățământul profesional tehnic – cooperare pentru un viitor comun”, organizată de Ministerul Educației și Cercetării, cu sprijinul Agenției Austriece pentru Educație și Internaționalizare (OeAD) și a Fundației Europene de Formare (ETF).

Iun 8, 2023 - 19:05
Urmărește-ne peGoogle news
Anatolie Topală: „Creșterea atractivității și relevanței studiilor pentru piața muncii este unul dintre obiectivele strategice ale Ministerului Educației și Cercetării”
Foto: Ministerul Educației și Cercetării

Prezent la eveniment, ministrul Educației și Cercetării Anatolie Topală a vorbit despre consolidarea capacităților sistemului de învățământ profesional tehnic, despre necesitatea anticipării solicitărilor pieței muncii, precum și despre racordarea programelor de formare profesională la obiectivele de dezvoltare durabilă a țării.

„Creșterea atractivității și relevanței studiilor pentru piața muncii este  unul dintre obiectivele strategice ale Ministerului Educației și Cercetării. Pentru a asigura conexiunea între sistemul educațional și angajatori dezvoltăm în continuare învățământul dual. Vom majora cu 10 %  în fiecare an, în comanda de stat, numărul de elevi care participă la această formă de învățământ, care prevede instruirea teoretică în instituția de învățământ, iar cea practică - la întreprindere. Este important sa consolidam rețeaua instituțiilor de învățământ profesional tehnic pentru a asigura calitatea studiilor și a contribui, în acest fel, la dezvoltarea economică a țării”,  a spus Anatolie Topală.

Conferința a reunit reprezentanți ai școlilor profesionale, colegiilor, centrelor de excelență, partenerilor de dezvoltare, comitetelor sectoriale, organizațiilor neguvernamentale, experți naționali și internaționali. Activitatea se înscrie în proiectul OeAD/ETF „COOP-NET – Rețelele de cooperare ale Centrelor de excelență din Republica Moldova”. Proiectul are ca scop consolidarea capacităților Centrelor de excelență în rolul lor de lider și în implementarea responsabilităților privind suportul pentru instituțiile de învățământ profesional tehnic arondate prin intermediul creării rețelelor de cooperare eficiente.

Proiectul este implementat de Biroul de Cooperare OeAD în Republica Moldova în numele Ministerului Federal al Educației, Științei și Cercetării din Austria, în cooperare cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Fundația Europeană de Formare și Universitatea Pedagogică din Stiria.