O delegație a Republicii Moldova a întreprins o vizită de studiu în Republica Cehă pentru a se familiariza cu politicile dedicate persoanelor în etate
În perioada 6-9 iunie curent, o delegație a Republicii Moldova, condusă de secretara de stat a Ministerului Muncii și Protecției Sociale Felicia Bechtoldt, a întreprins o vizită de studiu în Republica Cehă, pentru un schimb de experiență și bune practici privind politicile de îmbătrânire activă și sănătoasă. Ministerul Muncii și Protecției Sociale din Republica Moldova și Ministerului Muncii și Afacerilor Sociale din Republica Cehă urmează să coopereze mai strâns pe domeniile de interes comun.
În cadrul întrevederilor bilaterale ale secretarei de stat cu mai mulți oficiali din Guvernul ceh, printre care s-au aflat consilieri și reprezentanți ai Ministerului Muncii și Afacerilor Sociale, Oficiului Muncii, Ministerului Educației și Ministerul Sănătății, s-a discutat despre oportunitățile de a intensifica cooperarea bilaterală. De asemenea, părțile au făcut schimb de informații privind politicile de îmbătrânire activă și sănătoasă, politicile de ocupare a forței de muncă, serviciile sociale disponibile în cele două țări, oportunitățile de educație pentru vârstnici etc. Membrii delegației au avut o serie de întrevederi și cu reprezentanți ai societății civile și ai mediului academic și au vizitat două universități prestigioase din Cehia, care implementează programe pentru vârstnici – Universitatea Charles din Praga și Universitatea Boemiei de Vest din Plzeň. La finalul vizitei, delegația a avut o întâlnire cu cetățenii din diaspora.
Suplimentar, programul vizitei a inclus și o ședință de lucru cu reprezentanții Asociației cehe a Universităților de vârsta a treia, un concept nou pentru Republica Moldova, care urmează a fi pilotat din acest an, în cadrul Universității de Stat din Moldova și care presupune oferirea unor programe de educație non-formală, care să faciliteze învățarea pe tot parcursul vieții. Drept urmare, persoanele în etate vor fi sprijinite să ducă un mod de viață activ, să participe la luarea deciziilor la nivelul comunităților din care fac parte și să dispună de posibilități de a îmbătrâni sănătos.
Republica Cehă este considerată una din țările cele mai dezvoltate la capitolul politici demografice. În context, delegația moldavă a avut ocazia să împărtășească experiența țării noastre privind politicile demografice și să se facă cunoștință cu programele și politicile de îmbătrânire activă din Cehia, pentru a pilota și implementa programe asemănătoare în Republica Moldova. Totodată, membrii delegației au putut afla cum, la modul practic, sunt proiectate și desfășurate cursurile universitare, care sunt cele mai solicitate specialități, sursele de finanțare și suportul pe care-l primesc de la bugetul de stat în acest sens.
Vizita de studiu în Republica Cehă a fost organizată de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), cu suportul Ambasadei Cehe, în cadrul proiectului „Abilitățile digitale conectează generații”, finanțat de UNFPA Moldova, Fundația Moldcell, Ambasada Cehiei la Chișinău, Biroul de Cooperare al Elveției în Moldova și implementat de HelpAge International Moldova, în parteneriat cu Ministerul Muncii și Protecţiei Sociale al Republicii Moldova, în 26 localități.
Din delegația Republicii Moldova, condusă de secretara de stat Felicia Bechtoldt, au făcut parte Maria Pancu, deputată în Parlamentul Republicii Moldova, Galina Rusu, secretară de stat la Ministerul Educației și Cercetării, Ana Ambrosii și Zinaida Cernica – Cancelaria de Stat, Tatiana Turchină – Universitatea de Stat din Moldova, precum și reprezentanți ai UNFPA Moldova.