La Parlament au avut loc consultări publice asupra proiectului legii taxei de stat

Chișinău, 19 iunie 2023 – Comisia juridică, numiri și imunități a organizat consultări publice asupra proiectului legii taxei de stat. La ședință au participat deputați, avocați, reprezentanți ai Ministerului Justiției, ai Consiliului de Mediere, ai societății civile etc.

Iun 19, 2023 - 18:47
Urmărește-ne peGoogle news
La Parlament au avut loc consultări publice asupra proiectului legii taxei de stat
Foto: Parlamentul Republicii Moldova

Anterior, au mai fost organizate consultări publice privind această inițiativă legislativă, iar, la ședința de astăzi, participanții s-au expus asupra amendamentelor înregistrate la proiectul de lege.

Proiectul legii taxei de stat a fost elaborat cu scopul de a ajusta cadrul normativ și de a crea un echilibru bugetar între asigurarea unui serviciu public calitativ și obligația cetățeanului care folosește acest serviciu.

Printre prevederile proiectului figurează introducerea noțiunii de „taxă de timbru” – suma percepută la contul instanței de judecată de la persoanele fizice și juridice pentru toate cauzele civile de contencios administrativ, precum și pentru contestațiile împotriva procesului verbal și deciziilor agenților constatatori în procesele contravenționale. Potrivit autorilor, această taxă va preveni depunerea abuzivă a cererilor în instanța de judecată.

De asemenea, vor fi ajustate cuantumurile taxei de stat și va fi modificat procentul de încasare a taxei de stat. Totodată, taxa de stat pentru anumite cereri de instanță va fi majorată, astfel încât persoanele care se află în fața unui litigiu, care poate fi soluționat mai simplu și mai rapid pe cale extrajudiciară, să fie mai motivați să o facă.

Autorii au mai propus instituirea mai multor taxe pentru a contracara amânările abuzive ale ședințelor de judecată și neprezentarea participanților la proces.

Proiectul legii taxei de stat a fost elaborat în contextul implementării Strategiei privind asigurarea  independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2022–2025 și a fost votat în prima lectură în plenul Parlamentului. După definitivare, documentul va fi propus deputaților spre adoptare.