Impactul reformei sistemului de asistență socială „Restart” asupra mecanismului de finanțare a serviciilor sociale pentru copii, abordată în cadrul unei conferințe internaționale
Prima Conferință internațională „Finanțarea serviciilor sociale pentru copii și familii în contextul Agendei de asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană” se desfășoară pe 20 și 21 iunie curent, la Chișinău. Evenimentul este organizat de Parlamentul Republicii Moldova în colaborare cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale, cu sprijinul USAID, Changing the way we care, UNICEF şi Banca Mondială, cu scopul de a consolida mecanismul de finanțare a serviciilor sociale pentru copii și familii, în special bugetarea, repartizarea și utilizarea eficientă a resurselor financiare în interesul superior al copilului.

Ediția din acest an se axează pe finanțarea sistemului de îngrijire alternativă a copiilor și pe redirecționarea fondurilor de la instituțiile rezidențiale către îngrijirea bazată pe familie, în conformitate cu politica națională și cu recomandările Uniunii Europene din Agenda de asociere.
Evenimentul a reunit reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, ai societății civile și ai organizațiilor internaționale, pentru a discuta despre practicile naționale și internaționale în domeniul vizat și a stabili prioritățile de politici pentru consolidarea mecanismului de finanțare a serviciilor sociale în contextul reformei sistemului de asistență socială „Restart”.
Alexei Buzu, ministrul muncii și protecției sociale: „Miza reformei Restart este să avem o luptă adecvată cu sărăcia în rândul copiilor, să creștem eficiența sistemului de asistență socială și să ne asigurăm că toți copiii au acces la protecție socială. Prin această reformă, dorim să îmbunătățim planificarea și bugetarea legată de serviciile sociale și să ne asigurăm că, prin intervențiile noastre, vom ajuta copiii și familiile să depășească situațiile de risc. De asemenea, ne propunem să majorăm investițiile în resurse umane. Munca asistenților sociali este destul de complexă, dar nivelul de salarizare nu este potrivă, iar noi vom încerca, încet, dar sigur, să rectificăm această injustiție.”
Conferința internațională va fi organizată anual, iar edițiile următoare vor pune în discuție finanțarea și funcționarea altor categorii de servicii prioritare pentru copii și familii în situații de risc, cu accent pe incluziunea socială și educațională, intervenția timpurie, aplicarea mecanismului de cooperare intersectorială pentru prevenirea primară a riscurilor privind bunăstarea copiilor și altele.