Serviciul Vamal: Preluarea bunelor practici în domeniul auditului intern

Un funcționar din cadrul Serviciului Vamal a participat la Conferința internațională sub genericul “Provocările unității centrale de armonizare și auditul în practică”, organizată de către Ministerul de Finanțe și Economie al Republicii Albania.

Iun 28, 2023 - 11:02
Urmărește-ne peGoogle news
Serviciul Vamal: Preluarea bunelor practici în domeniul auditului intern
Foto: Serviciul Vamal al Republicii Moldova

Evenimentul a reunit grupurile de lucru din cadrul Comunității Practice în Audit Intern (IACOP - PEMPAL), organizată de PEMPAL (Public Expenditure Management Peer Assisted Learning) cu suportul Institutului Auditorilor Interni din Belgia. În cadrul reuniunii au fost abordate patru aspecte importante, axate pe experiențele țărilor membre PEMPAL, și anume: comitetele de audit în sectorul public și eficacitatea acestora, modelele de funcționare a auditului intern (decentralizat; centralizat și mixt), serviciile de consiliere în auditul intern – de la teorie la practică, și nemijlocit standardele globale de audit intern – abordări și perspective.

Reuniunea PEMPAL a întrunit în jur de 60 de participanți din circa 25 de țări din Europa, Asia Centrală, America Latină și Africa de Sud.

În cadrul evenimentului a fost prezentată experiența țării gazdă în reforma sistemului de control financiar public intern. De asemenea, au fost punctate progresele înregistrate în activitatea grupurilor de lucru din cadrul IACOP pe domeniul armonizării centralizate și auditului intern, dar și prioritățile strategice ale comunității pe termen mediu.  

Cu evoluțiile recente și bunele practici în domeniul auditului intern s-au împărtășit reprezentanții Comisiei Europene, Ministerelor Finanțelor din Austria, Macedonia de Nord, Belgia, Franța, România, Republica Sud Africană, etc.

În cadrul reuniunii au fost prezentate progresele testării pilot a Platformei digitale de monitorizare și raportare a Controlului Financiar Public Intern, cu succes aplicat în Albania și în Kârgâzstan.

Participarea reprezentantului Serviciului Vamal la acest eveniment, presupune preluarea bunelor practici dar și implementarea tehnicilor utilizate de către alte țări. Astfel, studierea trendurilor globale de dezvoltare a auditului intern vor aduce beneficii funcției de audit intern, în realizarea atribuțiilor ce îi revin.