Inspectoratul General pentru Situații de Urgență continuă activitățile de prevenire a înecurilor în perioada estivală

Astăzi, 30 iunie 2023 specialiștii IGSU au desfășurat aplicații demonstrative la lacul Valea Morilor din capitală, cu scopul sensibilizării populației privind regulile de siguranță și comportamentul corect în timpul scăldatului, precum și în preajma bazinelor acvatice.

Iun 30, 2023 - 22:13
Urmărește-ne peGoogle news
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență continuă activitățile de prevenire a înecurilor în perioada estivală
Foto: IGSU

O atenție deosebită a fost acordată riscului de înec în urma consumului băuturilor alcoolice în perioada temperaturilor ridicate. Conform scenariului, un grup de persoane a ales să se odihnească pe malul lacului „Valea Morilor” din municipiul Chișinău, iar după ce împreună au consumat alcool au pornit cu o barcă pe apa bazinului acvatic. La scurt timp, barca s-a inversa, iar persoanele au căzut în apă arătând semne că se îneacă. Salvatorii stației de salvare au intervenit de urgență și au reușit să-i scoată la mal în stare inconștientă. Persoanele au fost preluate de specialiști, care au demonstrat manevre de resuscitare, indicând acțiunile corecte care trebuie întreprinse în caz de înec.
Astfel, angajații IGSU au demonstrat că persoanele în stare de ebrietate sunt expuse riscului de înec, în special în cazul consumului băuturilor alcoolice și aflării acestora sub efectul razelor de soare și a temperaturii ridicate a aerului. Salvatorii s-au adresat oamenilor cu îndemnul de a evita consumul băuturilor alcoolice, înainte de a intra în apă, îndeosebi în perioada caniculară. Sub efectul alcoolului, tensiunea arterială a persoanei ce intră în apă, se poate schimba brusc și provoacă pierderea cunoștinței, ulterior ducând la cazuri fatale de înec.
Totodată, cetățenii au fost rugați să se abțină de la scăldatul în locuri necunoscute și neamenajate cu stații de salvare, precum și plonjarea în apă curgătoare. De asemenea, potrivit salvatorilor, o atenție deosebită trebuie să fie acordată minorilor, în deosebi în perioada vacanței de vară și a caniculei. Maturii au fost îndemnați să ghideze copii în apă în locuri special amenajate, să-i monitorizeze strict în apă, dar și să nu le permită aflarea de unii singuri pe malurile bazinelor acvatice. 
Potrivit datelor statistice ale IGSU, de la începutul perioadei estivale de către salvamarii stației de salvare din întreaga țară, de la înec au fost salvate 53 de persoane. Totodată, din cauza nerespectării regulilor de comportament pe apă, de la începutul sezonului estival 7 persoane și-au pierdut viața în apa bazinelor acvatice.