Ședința Comitetului Consultativ desfășurată în cadrul Biroului vamal Nord
În scopul dezvoltării unui proces transparent și deschis între reprezentanții mediului de afaceri și Serviciul Vamal, în cadrul Biroul vamal Nord a fost desfășurată ședința membrilor Comitetului Consultativ.

La ședință au participat conducerea Serviciului Vamal, conducerea Biroului vamal Nord, șefii posturilor vamale de frontieră, companii de brokeri vamali, specialiști în domeniul vămuirii, rezidenți ai zonelor economice libere și peste 25 de reprezentanți ai mediului de afaceri din raza de activitate a biroului vamal.
În deschiderea ședinței, directorul Serviciului Vamal, Igor Talmazan a remarcat interesul sporit pentru această platformă de dialog vamă-business, care are drept scop îmbunătățirea comunicării și a serviciilor oferite mediului de afaceri.
„Principalele priorități ale Serviciului Vamal sunt optimizarea controlului vamal, cu accent pe digitalizarea proceselor, prin implementarea declarației vamale electronice pentru orice destinație vamală, fluidizarea traficului de mărfuri prin implementarea rândurilor electronice, precum și modernizarea posturilor de control vamal la frontieră. Dialogul deschis cu reprezentanții businessului contribuie la sporirea încrederii în autoritatea vamală, prin crearea unor condiții atractive care vin să faciliteze comerțul onest și asigură protejarea intereselor economice ale ambelor părți”, a menționat directorul Serviciului Vamal.
Funcționarii vamali au informat participanții despre prevederile legale actuale conform subiectelor de pe agendă, precum actele necesare la vămuirea mărfurilor, automatizarea procesului de înregistrare în SI „Asycuda World” a agenților economici, controalele semestriale a mărfurilor plasate în regim vamal de admitere temporară, procedura de autorizare pentru regimul vamal ”depozit provizoriu” ș.a.
Concomitent, un subiect important al discuțiilor a vizat comerțul preferențial dintre Republica Moldova și Ucraina, în special exportul mărfurilor din Republica Moldova în Ucraina, în baza Acordului dintre Republica Moldova – Ucraina.
Șeful Biroului vamal Nord a mulțumit celor prezenți pentru receptivitatea față de inițiativele demarate de către Serviciul Vamal și a reiterat deschiderea autorității vamale pentru intensificarea relațiilor de colaborare cu toate părțile interesate.
Ședința s-a încheiat cu o sesiune de întrebări și răspunsuri, totodată, reprezentanții mediului de afaceri au înaintat propuneri la problemele identificate și au exprimat încrederea că Serviciul Vamal va contribui la implementarea soluțiilor optime pentru facilitarea activității agenților economici.
Menționăm că, scopul ședinței a fost concentrat pe crearea unui climat economic transparent și deschis spre o cooperare eficientă dintre organul vamal și reprezentanții mediului de afaceri, prin prisma prevederilor cadrului legal în vigoare.
Notă: Comitetul Consultativ reprezintă o platformă de comunicare cu comunitatea de afaceri, dar și un mecanism de consolidare a transparenței în activitatea organelor vamale. Scopul acestuia constă în sporirea nivelului de cunoștință în rândurile societății civile referitor la politicile promovate de Serviciul Vamal, precum şi familiarizarea oamenilor de afaceri cu schimbările preconizate în legislația vamală.