Serviciul Vamal și Agenția Națională Transport Auto intensifică cooperarea interinstituțională

12 iulie 2023, Chișinău – Conducerea Serviciului Vamal și a Agenției Naționale Transport Auto (ANTA) au semnat Planul național de acțiuni privind combaterea transportului ilicit de persoane, mărfuri și colete în trafic internațional peste frontiera Republicii Moldova.

Iul 12, 2023 - 18:16
Urmărește-ne peGoogle news
Serviciul Vamal și Agenția Națională Transport Auto intensifică cooperarea interinstituțională
Foto: Serviciul Vamal al Republicii Moldova

Documentul stabilește cadrul instituționalizat de interacțiune și consolidare a cooperării operaționale pe dimensiunea prevenirii şi combaterii transportului ilicit de persoane, mărfuri și colete în trafic internațional, dar și de a promova desfășurarea activității legale a operatorilor de transport.

Conducerea Serviciului Vamal a apreciat bunele relații de cooperare interinstituționale, subliniind că prin conlucrare activă pe domeniile de interes comun vor fi atinse obiectivele propuse și vor fi perfecționate mecanismele de conlucrare între instituții. 

Scopul și obiectivele Planului prevăd desfășurarea acțiunilor comune de control, focusate pe depistarea, prevenirea, combaterea și contracararea transportului ilicit de persoane, mărfuri și colete în trafic internațional peste frontiera Republicii Moldova, cât și transportarea acestora fără acte de proveniență legală. Totodată, vor fi consolidate eforturile întru asigurarea legalității pe dimensiunea transportului rutier de persoane în trafic internațional: servicii regulate, regulate speciale, ocazionale, inclusiv cele în cont propriu, transportul rutier de mărfuri, operațiuni de cabotaj, cât și respectarea regimului muncă și odihnă a conducătorilor auto.

Conform documentului, activitățile operaționale comune urmează a fi desfășurate de echipe mobile mixte, care vor realiza schimb de informații, vor desfășura acțiuni de patrulare și control și vor intensifica controlul vamal asupra mijloacelor de transport, a mărfurilor și persoanelor.

Perioada de implementare a Planului este până în anul 2025, iar reprezentanții celor două instituții responsabili de acțiunile planificate se vor întruni la necesitate pentru evaluarea rezultatelor, cu identificarea obiectivelor comune întru realizarea continuă a Planului.