Măsurile întreprinse de Guvern pentru protecția victimelor violenței în bază de gen au fost prezentate în cadrul unor discuții publice

Sprijinul victimelor violenței în bază de gen, inclusiv prin intermediul serviciilor sociale, a fost unul dintre subiectele centrale ale evenimentului „Consolidarea eforturilor de sprijin și prestării serviciilor pentru supraviețuitoarele violenței în bază de gen prin prisma asigurării nexus-ului dintre asistența umanitară și intervențiile de dezvoltare”, organizat de UN Women Moldova, în data de 14 iulie curent.

Iul 17, 2023 - 17:51
Urmărește-ne peGoogle news
Măsurile întreprinse de Guvern pentru protecția victimelor violenței în bază de gen au fost prezentate în cadrul unor discuții publice
Foto: Ministerul Muncii și Protecției Sociale

Evenimentul a întrunit reprezentanți ai autorităților și instituțiilor publice, ai societății civile și ai altor entități implicate în combaterea violenței în bază de gen și în acordarea asistenței victimelor acestui fenomen.

O intervenție în cadrul evenimentului a avut-o și secretara de stat Felicia Bechtoldt, care a abordat răspunsul național la violența în bază de gen prin prisma reformei sistemului de asistență socială „Restart”.

În context, secretara de stat a relatat despre Programul național privind prevenirea și combaterea violenței față de femei și a violenței în familie pentru anii 2023-2027, care include un set de măsuri menite să asigure realizarea tuturor angajamentelor asumate de stat în implementarea tratatelor internaționale și oferirea unui răspuns orientat spre prevenirea și combaterea tuturor formelor de violență față de femei și fete și a violenței în familie centrat pe necesitățile femeilor-victime și ale copiilor acestora.

Programului este axat pe patru obiective, structurate în baza celor patru piloni ai Convenției de la Istanbul: prevenire, protecție, pedepsire și politici integrate, și presupune 90 de acțiuni în domeniile educație, sănătate, justiție și protecție socială.

Un rol important în combaterea violenței în bază de gen îl are și reforma sistemului de asistență socială „Restart”, demarată de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, care va spori accesul echitabil la servicii sociale de calitate pentru categoriile vulnerabile și în situație de risc, inclusiv pentru victimele violenței în bază de gen.

Felicia Bechtoldt, secretară de stat: „Reforma Restart este una foarte complexă datorită așteptărilor mari. Aceasta este despre servicii calitative, acces asigurat la servicii, echilibru între cost-eficiență și capacitatea de livrare. Elementele de bază constituie propunerea de modificare a cadrului legislativ în domeniu, precum și crearea celor 11 agenții teritoriale de asistență socială, care vor avea în subordine 4-5 structuri teritoriale de asistență socială din raioanele arondate entității.”

Totodată, va fi revizuit Nomenclatorul serviciilor sociale, care, de asemenea, va contribui la îmbunătățirea calității serviciilor prestate. În acest scop, a fost constituit un grup de lucru, format din reprezentanți ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale, ai societății civile, prestatori de servicii sociale, mediul academic.

„Revizuirea Nomenclatorului serviciilor sociale este foarte importantă și necesară, deoarece nu au fost făcute modificări și ajustări din 2011, când a fost aprobat. Totodată, vreau să menționez că și clasificarea serviciilor sociale din Legea nr. 123/2010 cu privire la serviciile sociale nu mai este actuală și necesită adaptare conform necesităților populației Republicii Moldova”, a punctat secretara de stat.

Adițional, secretara de stat Felicia Bechtoldt  a remarcat faptul că recent, în raionul Ungheni, a fost inaugurat primul serviciu integrat din Republica Moldova pentru victimele violenței sexuale cu suportul partenerilor de dezvoltare – un program-pilot, care oferă oricărei persoane adulte, victime a violenței sexuale, posibilitatea de a beneficia de asistență medicală, legală, psihologică și socială într-o singură locație.

De asemenea, a accentuat faptul că fost inițiat procesul de analiză a dificultăților și necesităților în vederea îmbunătățirii cadrului de reglementare a serviciilor sociale specializate pentru victimele violenței în familie și a standardelor minime de calitate alineate la prevederile Convenției de la Istanbul.

„Conștientizarea consecințelor nefaste ale oricărui act de violență reprezintă un pas important în prevenirea și combaterea acestui fenomen. Din acest considerent, este important să consolidăm mecanismul interinstituțional, să dezvoltăm sistemul de servicii integrate, prin prisma asigurării drepturilor victimelor, să fortificăm parteneriatele, să vorbim cât mai mult despre violență, să întreprindem cât mai multe măsuri de prevenire și de combatere a acesteia și să promovăm non-violența cât mai frecvent posibil”, a conchis secretara de stat.

În contextul evenimentului, secretara de stat Felicia Bechtoldt a reamintit despre faptul că Ministerul Muncii și Protecției Sociale coordonează procesul de organizare și finanțare a centrelor de plasament temporar pentru persoane refugiate din Ucraina, prin intermediul Agenției Naționale de Asistență Socială. Începând cu 24 februarie 2022, au fost deschise și autorizate 132 de centre de plasament temporar pentru refugiați, în prezent fiind active 53 dintre ele, cu o capacitate totală de 3610 locuri.

Unele centre maternale au găzduit femei refugiate, oferindu-le plasament temporar, asistență psihologică, socială, juridică și medicală, consiliere emoțională și informațională cu privire la drepturile și serviciile disponibile, asistență în orientarea către măsurile de ocupare a forței de muncă.

Actualmente este în proces de avizare proiectul hotărârii Guvernului cu privire la aprobarea Regulamentului privind organizarea și funcționarea serviciului social „Centrul de plasament temporar pentru persoane strămutate de pe teritoriul altor state” și a Standardele minime de calitate, care pune accentele pe prevenirea, identificarea, semnalarea, evaluarea şi soluționarea suspiciunilor sau acuzațiilor împotriva oricărei forme de violență, discriminare, neglijare, exploatare, hărțuire (inclusiv sexuală), a tratamentului inuman și/sau degradant și/sau a traficului de ființe umane față de persoanele strămutate de pe teritoriul altor state, inclusiv din Ucraina.