IGSU a desfășurat ședința de bilanț privind activitățile realizate în primele 6 luni ale anului 2023

Astăzi, 21 iulie 2023 Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI a desfășurat ședința de bilanț privind activitățile realizate în primele 6 luni ale anului 2023. La eveniment a participat conducerea MAI, reprezentată de ministrul Afacerilor Interne Adrian Efros, conducerea IGSU, dar și șefii subdiviziunilor Inspectoratului.

Iul 21, 2023 - 21:12
Urmărește-ne peGoogle news
IGSU a desfășurat ședința de bilanț privind activitățile realizate în primele 6 luni ale anului 2023
Foto: IGSU

În cadrul ședinței de bilanț au fost prezentate rapoarte privind activitatea instituției, dar și au fost trecute în revistă activitățile planificate pentru semestrul II al anului 2023.
Potrivit rapoartelor relatate de ofițerii IGSU, în primul semestru al anului 2023, în Sistemul informațional integrat al Dispeceratelor regionale ale Inspectoratului, pe parcursul anului 2023, au fost înregistrate 32 220 apelurile de urgență, dintre care 11 751 fișe de caz prin care a fost solicitată intervenția salvatorilor și pompierilor. Din punct de vedere al localizării geografice, cele mai multe apeluri de urgență provin din municipiul Chișinău (28,1 %) și Bălți (9,9 %).
Pe parcursul primului semestru al anului 2023, cele 61 subdiviziuni de intervenție ale IGSU au realizat 10 048 de misiuni, cu 7 719 (- 43 %) mai puține comparativ cu anul precedent. Pe parcursul anului 2023 au fost efectuate 3781 intervenții la lichidarea incendiilor, 2008 misiuni de căutare salvare, 4250 intervenții auxiliare, 8 misiuni SMURD, dar și o misiune internațională la lichidarea consecințelor cutremurului devastator din Republica Turcia. 
Urmare a misiunilor realizate, au fost salvate 565 persoane dintre care: 147 la intervenții la incendii, 418 la intervențiile de căutare-salvare și o persoană la intervenții SMURD.
În urma unei analize ample a intervențiilor la lichidarea focarelor de ardere a vegetației uscate pe teritoriul Republicii Moldova, în perioada anului 2023, s-a constatat o descreștere exponențială a acestui fenomen comparativ cu aceiași perioadă a anului trecut. Cele mai multe intervenții la lichidarea focarelor de ardere au fost înregistrate în zona centrală a Republicii și în unele regiuni în partea de nord și sud. Pe parcursul anului 2023, au fost înregistrate 1356 intervenții la stingerea vegetației uscate, fiind afectată o suprafață de 2523 ha.
Analizând timpul mediu de răspuns al subdiviziunilor de intervenție ale IGSU la apelurile de urgență pe parcursul primului semestru al anului 2023 a constituit 17 minute și 34 secunde.

Dintre intervențiile majore ca proporții, intensitate, durată și resurse antrenate pot fi evidențiate următoarele: 
- incendiu produs la data de 30 ianuarie 2023, în mai multe spații de comerț (gherete) situate pe șoseaua Hâncești, nr. 142 din municipiul Chișinău;
- lichidarea incendiului produs în blocul locativ cu 9 nivele amplasat pe strada Pietrarilor 8 din municipiul Chișinău, înregistrat la data de 27 aprilie 2023;
- salvarea a două persoane în urma surpării unui mal de pământ, pe strada Alba Iulia nr.196/1 din municipiul Chișinău, la data de 10 mai 2023;
- asigurarea măsurilor de securitate pe timpul desfășurării celui de-al doilea SUMMIT al Comunității Politice Europene, desfășurat pe 1 iunie 2023;
- coordonarea și organizarea a 3 misiuni transfrontaliere terestre și 2 misiuni aero-medicale SMURD, pentru cetățenii Republicii Moldova.
-intervenție transfrontalieră în Republica Turcia, pentru salvarea victimelor cutremurului produs în Turcia și Siria la data de 06.02.2023. Echipa specializată în Urban Search and Rescue (căutare și salvare urbană) a IGSU, formată din 56 de salvatori, dotată cu 12 autospeciale de intervenție complet autonome și cu 2 câini de căutare, pe parcursul realizării misiunii internaționale, a reușit salvarea din dărâmături a unui minor în vârsta de 3 ani, după ce acesta s-a aflat în dărâmăturile unui bloc avariat mai mult de 4 zile.

Totodată, echipa USAR Moldova a efectuat lucrări de evaluare a clădirilor și recuperarea cadavrelor, formând grupuri mixte cu salvatori din Ungaria, Mexic, Olanda și Turcia, în peste 220 de blocuri, pe o suprafață de 8 km pătrați.
Pe parcursul semestrului I al anului 2023 a fost efectuată analiza riscurilor și impactul acțiunilor de prevenire, în baza unei metode inovative prin aplicarea matricei riscurilor, recomandată de Comisia Europeană. Astfel în urma evaluării efectuate, ținând cont de pericolul sporit de incendii și intoxicații cu produse ale arderii în perioada rece a anului, cazuri de înec, precum și alte riscuri specifice perioadei, s-au organizat 11 campanii de prevenire a situațiilor de urgență, fiind informate peste 708 mii de persoane. Totodată, au fost desfășurate aplicații la protecția civilă privind acțiunile organelor de conducere și forțelor protecției civile raionale la organizarea și lichidarea consecințelor cutremurului, alunecărilor de teren, avariilor de producție și epizootiilor în raionale Râșcani, Ocnița, Bălți și Sângerei.
În cadrul ședinței au fost discutate și prioritățile pentru semestrul II al anului 2023 printre care s-a specificat necesitatea menținerii nivelului înalt a capacităților operaționale, continuarea activităților de prevenire a situațiilor excepționale, dar și pașii care trebuie întreprinși de IGSU pentru aderarea la Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene.