Federația Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie va avea reprezentanță permanentă în Republica Moldova

Ministrul muncii și protecției sociale, Alexei Buzu, și șeful Delegației Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie pentru grupul de țări Ucraina, Polonia, Moldova, Lituania, Letonia și Estonia, Stéphane Michaud, au semnat astăzi Acordul între Republica Moldova și Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (FISCRSR), care stabilește cadrul legal după care FISCRSR va activa în Republica Moldova.

Iul 25, 2023 - 18:36
Urmărește-ne peGoogle news
Federația Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie va avea reprezentanță permanentă în Republica Moldova
Foto: Ministerul Muncii și Protecției Sociale

Acordul semnat va asigura prezența permanentă a acestei organizații umanitare pe teritoriul țării noastre și intervenția ei promptă în situații critice, pentru a asigura protecția vieții și a demnității umane.

Asistența umanitară acordată de FISCRSR constă în programe de susținere a refugiaților și a familiilor care găzduiesc refugiați, proiecte de incluziune a localnicilor și a persoanelor care fug din calea războiului din Ucraina, suport în activitatea centrelor de plasament temporar pentru refugiați etc.

„Prezența Federației Internaționale a Crucii Roșii în Republica Moldova este esențială pentru statul nostru, iar criza refugiaților, cu care ne confruntăm de un an și jumătate, a demonstrat acest lucru. Prin documentul semnat astăzi, punem bazele unei colaborări prodigioase cu o organizație de rang internațional, care are drept scop acordarea asistenței umanitare persoanelor aflate în situații de risc”, a declarat ministrul Alexei Buzu.

„Este important să marcăm această dată în relațiile dintre Federația Internațională a Crucii Roșii și Republica Moldova. Acest acord ne va ajuta să lansăm un nou capitol în colaborarea bilaterală. Suntem recunoscători pentru sprijinul primit de la Guvern și rămânem angajați să ne consolidăm și mai mult parteneriatul în sprijinirea persoanelor afectate de probleme umanitare critice, împreună cu Societatea de Cruce Roșie din Republica Moldova”, a menționat șeful Delegației FISCRSR Stéphane Michaud.

În contextul crizei umanitare generate de războiul din Ucraina, FISCRSR a avut un rol semnificativ în consolidarea capacității țării noastre de a gestiona fluxul de persoane refugiate și de a acorda sprijinul necesar atât acestora, cât și comunităților gazdă.

Federația Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie, cu sediul la Geneva, este o organizație umanitară independentă, având misiunea de a ajuta victimele războiului și ale dezastrelor naturale, de a ocroti sănătatea și de a acorda primul ajutor, de a promova valorile umanitare și de a proteja persoanele vulnerabile.