CEC și ANI vin cu precizări referitoare la certificatul de integritate pentru candidații la funcțiile elective în cadrul alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023

Comisia Electorală Centrală (CEC) și Autoritatea Națională de Integritate (ANI) informează potențialii candidați la funcția de primar și/sau consilier local în cadrul alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023 că NU e nevoie de prezentarea certificatelor de integritate la solicitarea înregistrării în calitate de concurent electoral.

Aug 11, 2023 - 19:39
Urmărește-ne peGoogle news
CEC și ANI vin cu precizări referitoare la certificatul de integritate pentru candidații la funcțiile elective în cadrul alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023

Potrivit art. 68, alin. (1), p. f) din Codul electoral, pentru înregistrarea în calitate de concurenți electorali se va prezenta Declarația candidatului pe propria răspundere, prin care se confirmă că în privința sa nu au fost emise acte de constatare rămase definitive referitoare la încălcarea regimului juridic al declarării averii și a intereselor personale (diferență substanțială), regimului juridic al incompatibilităților, conflictelor de interese, restricțiilor și limitărilor, acte care nu sunt prescrise.

În acest fel, ANI menționează că NU eliberează certificate de integritate pentru potențialii candidați la alegerile locale generale.

Totodată, menționăm că actele necesare pentru înregistrarea în calitate de concurent electoral sunt indicate la art. 68 din Codul electoral nr.325/2022 și în Regulamentul privind particularitățile de desemnare și înregistrare a candidaților la alegerile locale, aprobat de CEC prin hotărârea nr.1103/2023 (https://shorturl.at/nyJMN ).