Reprezentant al diasporei din Islanda – șantajat ca-n anii ’90: doi bănuiți, reținuți

Ofițerii Direcției pentru combaterea criminalității organizate și Direcției urmărire penală a INI sub conducerea procurorilor Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale anunță reținerea a doi bărbați din Sîngerei pentru șantajarea unui cetățean care avea o afacere în Islanda, în domeniul construcției.

Aug 26, 2023 - 09:33
Urmărește-ne peGoogle news
Reprezentant al diasporei din Islanda – șantajat ca-n anii ’90: doi bănuiți, reținuți
Foto: Poliția Republicii Moldova

Drept motiv, aceștia au apelat la concepte ilegale din anii ’90 – obligația dedicării dividendelor neoficiale de către victime în bugetul comun al organizațiilor criminale, pentru o așa-zisă „protecție” autoimpusă. Mai exact, cei doi bănuiți au pretins 1000 euro pe lună, atunci când au comunicat cu acesta, la sosirea lui acasă, la Sîngerei.

După ce au primit suma inițială, în aprilie 2023, aceștia și-au continuat șantajul, inclusiv atunci când acesta era în Islanda. La revenirea lui în Moldova, în luna mai, atunci când le-a refuzat repetat îndeplinirea obligației ilegale impuse, aceștia au aplicat și violența fizică față de acesta, chiar în fața casei acestuia.

Atunci, bărbatul șantaja a hotărât să depună o plângere penală împotriva acestora.  Drept urmare, cei doi și-au încetat amenințările și șantajul, atunci când au fost informați că acest-i denunțase.

Au urmat percheziții la domiciliile celor doi, cu sprijinul angajaților „Fulger” pentru identificarea probelor suplimentare șantajului reclamat. Totodată, la unul din ei a fost depistat și un număr impunător de dispozitive electronice, care potrivit probelor preliminare ar fi sustrase din statele Uniunii Europene și aduse în Moldova prin contrabandă.

Cei doi bănuiți au vârste de 30 și 38 de ani. Primul din ei a fost investigat și pentru alte infracțiuni, începând din 2015; iar în 2022 a fost condamnat de Judecătoria Bălți la amendă de 30.000 lei pentru huliganism, care în contextul în care a fost comis se pedepsește inclusiv cu închisoare de până la 5 ani.

Acum, procurorii PCCOCS urmează să le formuleze și prezintă ambilor învinuirile pentru faptele investigate, în vederea aplicării arestului preventiv. Cercetările continuă, timp în care ambii beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Acțiunile au fost realizate cu suportul angajaților BPDS ”Fulger” și a Inspectoratului de Poliție Sîngerei.