100 000 lei amendă - pedeapsa primită de un agent imobiliar pentru 4 capete de acuzare de trafic de influență

La 08 septembrie 2023, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani a pronunțat sentința în cauza penală deferită justiției de către Procuratura Anticorupție, ce vizează acțiunile unui agent imobiliar, învinuit de săvârșirea a patru capete de acuzare de trafic de influență (art.326 alin.(11), art.326 alin.(11), art.326 alin.(11), art.326 alin.(11) din Codul penal).

Sep 13, 2023 - 12:31
Urmărește-ne peGoogle news
100 000 lei amendă - pedeapsa primită de un agent imobiliar pentru 4 capete de acuzare de trafic de influență
Foto: CNA

Urmărirea penală a fost pornită în august 2021, de către Centrul Național Anticorupție, în baza unei sesizări.

Cauza penală respectivă a fost disjunsă de către Procuratura Anticorupție din cauza penală de bază în luna martie 2022, iar potrivit materialelor, agentul imobiliar, urmărind scopul obținerii mai rapide a actelor necesare tranzacțiilor imobiliare, înregistrarea drepturilor de proprietate asupra bunurilor imobile, înregistrarea ipotecii, etc. a transmis prin intermediul unui cetățean în privința căruia a fost disjunsă urmărirea penale, sume ce variau între 900 și 2700 lei, pentru a influența persoane publice din cadrul Departamentului Cadastru al Agenției Servicii Publice să elibereze actele (extras și evaluare), fără prezența fizică a beneficiarului/proprietarului de servicii.

Judecarea cauzei a durat 1 an, inculpatul recunoscându-și vina de comiterea faptei incriminate și, la cererea sa, cauza penală fiind examinată în baza probelor administrate în faza de urmărire penală, nesolicitând administrarea de noi probe.

Prin sentință din 08 septembrie 2023, instanța a recunoscut vinovat inculpatul de comiterea a patru capete de acuzare de trafic de influență, stabilindu-i pedeapsa definitivă sub formă de  amendă în mărime de 100 000 lei, acesta având dreptul să achite jumătate din sumă în termen de 3 zile lucrătoare din momentul în care hotărârea devine executorie.

Sentința poate fi contestată cu apel la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.

Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.