Vizita ministrei Finanțelor din Polonia la Ministerul Finanțelor din Republica Moldova

20 septembrie 2023, Chișinău - Ceremonia de semnare a Memorandului de Înțelegere privind cooperarea tehnică între Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova și Ministerul Finanțelor din Republica Polonia în cadrul vizitei oficiale a delegației poloneze, condusă de ministra Finanțelor Magdalena Rzeczkowska, a fost precedată de ședințele bilaterale cu echipele de management a Serviciului Vamal și Serviciului Fiscal de Stat.

Sep 20, 2023 - 18:50
Urmărește-ne peGoogle news
Vizita ministrei Finanțelor din Polonia la Ministerul Finanțelor din Republica Moldova
Foto: Ministerul Finanțelor

În cadrul vizitei la Serviciul Vamal, conducerea instituției a făcut o incursiune cu privire la domeniile specifice de activitate, iar oaspeții din Polonia au avut posibilitatea de a vedea prezentarea echipamentelor moderne de control din dotarea Echipelor Mobile, o demonstrație practică a abilităților de căutare a banilor cash, realizată de către o echipă canină, dar și chipiuri de colecția Muzeului Serviciului Vamal.

Dialogul a vizat acordarea asistenței reciproce în domeniul vamal, ce ține de schimbul de informații și preluarea bunelor practici, combaterea fraudelor vamale, precum și familiarizarea cu experiența Poloniei, obținută pe parcursul aderării la UE, în scopul promovării armonizării sistemului vamal moldovenesc cu sistemul vamal al UE.

Ministra Finanțelor din Polonia a apreciat cooperarea bilaterală intense, activitatea și rezultatele Serviciului Vamal pe domeniile antifraudă și facilitarea comerțului, în contextul obținerii statutului de țară candidat de aderare la UE, ceea ce demonstrează aspirația și implementarea angajamentelor asumate pentru integrarea în UE.

Modernizarea sistemelor informaționale fiscale, precum și expertiza necesară aferent sporirii gradului de conformare voluntară a contribuabililor, respectiv creșterea semnificativă a încasărilor la buget, au fost subiectele abordate în cadrul întrevederii cu directorul Serviciului Fiscal de Stat, alături de ministra Sireteanu și secretara de stat Olga Golban. 

Doamna ministra Sirețeanu a menționat că, obiectivul Ministerului Finanțelor și al autorităților din subordine este de a livra servicii la cel mai înalt nivel pentru contribuabili, inclusiv prin implementarea soluțiilor digitale performante precum și eliminarea barierelor în interacțiunea dintre instituțiile statului și contribuabil.

La rândul său, ministra Finanțelor a Republicii Polonia, dna Magdalena Rzeczkowska, a menționat disponibilitatea instituției sale de a oferi suport pe domenii cum ar fi modernizarea sistemelor informaționale, precum și expertiza necesară aferent sporirii nivelului de conformare voluntară a contribuabililor, respectiv majorarea încasărilor la buget.

În spiritul bunelor relații stabilite, părțile au reiterat interesul pentru dezvoltarea în continuare a cooperării moldo-poloneze pe linia bilaterală.

Comunicatul Serviciului Vamal și Serviciului Fiscal de Stat aferent vizitei sunt disponibile la aceste link-uri: https://bit.ly/3sW6mYh și https://bit.ly/450p1zu. Comunicatul Ministerului Finanțelor privitor la semnarea Memorandumului poate fi consultat aici: https://bit.ly/48ly2Ge