Mai mulți bani pentru performanță - Guvernul a modificat Metodologia de finanțare bugetară a instituțiilor de învățământ superior

Universitățile de stat vor fi finanțate nu doar în baza numărului de studenți pe care îl au, dar și în baza unor criterii de performanță. Astfel, instituțiile care sunt mai atractive pentru absolvenții de liceu care au medii mai mari de opt, dar și cele care respectă standardele de integritate și alte criterii importante vor putea avea bugete cu până la 20 la sută mai mari. Noile prevederi se conțin în modificările la Metodologia de finanțare bugetară a instituțiilor de învățământ superior, aprobate astăzi de Guvern.

Sep 21, 2023 - 17:12
Urmărește-ne peGoogle news
Mai mulți bani pentru performanță - Guvernul a modificat Metodologia de finanțare bugetară a instituțiilor de învățământ superior
Foto: Ministerul Educației și Cercetării

Conform documentului, 75% din resurse financiare vor fi alocate instituției conform costului standard per student multiplicat la coeficienți de ajustare (în funcție de ciclu de studii, forma de învățământ, limbă de instruire și grupul de programe de studii), 20% au destinația de a susține excelența și performanța universităților, iar cel puțin 5% vor fi alocați pentru îmbunătățirea condițiilor de cazare în cămine, modernizarea bazei materiale și didactice, dotarea cu calculatoare/softuri/utilaje, finanțarea unor proiecte de dezvoltare instituțională.

 „Vor primi mai multe resurse acele universități care sunt capabile să atragă absolvenți de liceu cu media mai mare de nota opt. Pe de altă parte, vom evalua integritatea academică a universităților în baza unor sondaje reprezentative pe fiecare universitate pe un eșantion de circa 600 de studenți. Cele care vor avea cel mai bun scor, la fel, vor beneficia de suport adițional. Totodată, având în vedere că o prioritate pentru minister este internaționalizarea și atragerea studenților străini, au fost incluse și câteva criterii de performanță pe această dimensiune și anume: ponderea studenților străini care sunt atrași de universitate, numărul și ponderea specialităților în limba engleză care sunt oferite de universități și, nu în ultimul rând, ponderea profesorilor care dețin certificate de competență într-o limbă de circulație internațională”, a menționat ministrul Dan Perciun în cadrul ședinței de Guvern.

Alocațiile bugetare pentru finanțarea compensatorie, pentru anul financiar 2024, se vor determina în baza a 17 indicatori de performanță pe 4 direcții distincte de activitate: proces de predare-învățare; cercetare științifică, metodică universitară, performanță artistică și sportivă; dimensiunea de internaționalizare și orientare socială.