Cereri de ridicare a imunității în privința a doi deputați și percheziții la alte persoane în dosare penale ce vizează finanțarea ilegală a partidelor politice

Serviciul de Informații și Securitate în comun cu Procuratura Anticorupție și Centrul Național Anticorupție au descins astăzi cu peste 20 de percheziții în mai multe locații din Chișinău, Bălți, Sîngerei și Edineț, cât și în 9 automobile. În cadrul acțiunilor de urmărire penală, au fost depistate şi ridicate documente şi bunuri care prezintă interes pentru cauza penală: telefoane mobile, calculatoare, înscrisuri de ciornă și alte documente. La fel, au fost ridicate mijloace bănești în sumă de 189 200 de lei, 25 415 de euro, 2 430 de dolari, 4500 de franci elvețieni.

Sep 21, 2023 - 17:20
Urmărește-ne peGoogle news
Cereri de ridicare a imunității în privința a doi deputați și percheziții la alte persoane în dosare penale ce vizează finanțarea ilegală a partidelor politice
Foto: SIS

Până la acest moment, o persoană a fost reținută, fiindu-i imputate infracțiunile de finanțare a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă sau a concurenților electorali din surse interzise de lege și spălare de bani, infracțiuni prevăzute la art. 1813 și 243 din Codul penal.

Menționăm că investigațiile penale pe aceste cazuri se efectuează în limitele legislației procesual penale, cu respectarea tuturor drepturilor și libertăților persoanelor urmărite penal, cu asigurarea principiului prezumției de nevinovăție, confidențialității urmăririi penale, respectării vieții private și a datelor cu caracter personal.

Reiterăm că persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atât timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

Amintim că astăzi, 21 septembrie 2023, au fost depuse 5 cereri în adresa Parlamentului Republicii Moldova, prin care Procurorul General interimar a solicitat încuviințarea ridicării imunității parlamentare, în vederea reținerii, arestării, percheziției și trimiterii în judecata penală a deputatului Alexandr Nesterovschi pentru comiterea infracțiunilor de corupere pasivă, pregătirea finanțării unui partid politic din surse interzise de lege și acceptarea finanțării a unui partid politic din partea unui grup criminal organizat (infracțiuni prevăzute la art. 324 alin. (3) lit. a), 1813, 1812 alin. (5) din Codul penal) și a deputatei Irina Lozovan, pentru comiterea infracțiunilor de acceptare a finanțării a unui partid politic din partea unui grup criminal organizat și spălare de bani săvârșită de un grup criminal organizat în proporții deosebit de mari (infracțiuni prevăzute la art. 1812 alin. (5), 243 alin.(3), lit. a) și b) din Codul penal).