Delegația Republicii Moldova a participat la Forumul „Dialogul de Leadership privind Diplomația Globală în Domeniul Sănătății” al Organizației Mondială a Sănătății

Secretarul general adjunct al Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolaescu a participat în cadrul Dialogului de Leadership privind Diplomația Globală în Domeniul Sănătății al OMS, care s-a desfășurat, la Bruxelles, Belgia, în perioada 18-22 septembrie.

Sep 26, 2023 - 10:49
Urmărește-ne peGoogle news
Delegația Republicii Moldova a participat la Forumul „Dialogul de Leadership privind Diplomația Globală în Domeniul Sănătății” al Organizației Mondială a Sănătății
Foto: Ministerul Sănătății

Evenimentul a reunit reprezentanți ai Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și oficiali din domeniul sănătății din 12 țări din Regiunea Europeană care au abordat subiectul de guvernare a sănătății la nivel global, regional și național, ca parte integrantă a agendei de sănătate și politică externă. 

Secretarul general adjunct, Svetlana Nicolaescu a participat la panelul consacrat interacțiunii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) cu Inițiativa Central Europeană (CEI), eveniment organizat sub egida președinției Republicii Moldova la CEI. Sesiunea comună cu tematica „Uniunea Europeană (UE) pentru Sănătate: regulamente și programe” a fost dedicată regulamentelor, programelor și instrumentelor Uniunii Europene (UE) pentru sănătate, care sunt deosebit de relevante pentru țările aflate în procesul de aderare la UE. Participanții la panel au dezbătut un șir de subiectele cu referire la Strategia UE în domeniul sănătății la nivel mondial, Programul EU4Health. 

În calitate de stat candidat, Republica Moldova depune eforturi considerabile în implementarea reformelor în diferite domenii, inclusiv domeniul de sănătate, pentru a accelera procesul de aderare.

Menționăm că, Inițiativa Central Europeană (CEI) este un forum interguvernamental regional, înființat în anul 1989. Acesta reunește 17 state membre din Europa Centrală, de Est și de Sud-Est încurajând consolidarea capacităților statelor sale membre, în ceea ce privește buna guvernare, statul de drept și dezvoltarea economică durabilă pentru stabilitate, coeziune socială, securitate și prosperitate.