Instituirea sărbătorii „Ziua Națională a Ambulanței din Republica Moldova” a fost aprobată de Guvern

Executivul a aprobat, la inițiativa Ministerului Sănătății, instituirea sărbătorii „Ziua Națională a Ambulanței din Republica Moldova”, care va fi marcată, anual, la 2 octombrie.

Sep 26, 2023 - 20:31
Urmărește-ne peGoogle news
Instituirea sărbătorii „Ziua Națională a Ambulanței din Republica Moldova” a fost aprobată de Guvern
Foto: Ministerul Sănătății

Totodată, în octombrie curent, se împlinesc 20 de ani de la înființarea serviciului de asistență medicală urgentă, coordonarea căruia este asigurată de Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP).

Necesitatea instituirii acestei sărbători derivă din rolul esențial pe care îl are serviciul de asistență medicală urgentă în reducerea mortalității și ameliorarea sănătății populației din țara noastră. Marcarea Zilei Naționale a Ambulanței în Republica Moldova va contribui, de asemenea, la creșterea gradului de responsabilitate a cetățenilor, atât pentru protejarea vieții proprii, cât și a celor din jur.

În prezent, în cadrul serviciului de asistență medicală urgentă prespitalicească activează în jur de 5 600 de angajați care intervin anual în circa 1 milion de solicitări. Serviciul este unul esențial și în cazuri excepționale, precum pandemii, cutremure, inundații, criza refugiaților sau război.

Ziua ambulanței este marcată în mai multe țări europene, inclusiv în România, prin organizarea de evenimente cu participarea populației, instituțiilor medicale, autorităților și ONG-urilor.