Dezvoltarea conceptului de MIFS prin instituirea unui mecanism național de evaluare a calității

Astăzi, 20 octombrie 2023, la Chișinău au fost încheiate lucrările unui atelier de instruire pentru reprezentanții autorităților din sistemul național de Management Integrat al Frontierei de Stat (MIFS).

Oct 21, 2023 - 00:20
Urmărește-ne peGoogle news
Dezvoltarea conceptului de MIFS prin instituirea unui mecanism național de evaluare a calității
Foto: Poliția de Frontieră a Republicii Moldova

Instruirile s-au desfășurat pe parcursul săptămânii curente și au avut drept scop pregătirea grupului MIFS pentru desfășurarea misiunilor de auto-evaluare în domeniul aplicabilității principiilor managementului integrat al frontierei relevante pentru Republica Moldova.

Activitatea este parte a Proiectului de asistență externă în derulare „Suport pentru monitorizarea și evaluarea managementului integrat al frontierei în Republica Moldova”, finanțat de către Uniunea Europeană, prin intermediul inițiativei "MIEUX+" și implementat de către Centrul Internațional pentru Dezvoltarea Politicilor Migraționale.

Obiectivul principal al Proiectului este de a dezvolta un mecanism de control al calității și conformității proceselor și procedurilor, în conformitate cu cadrul normativ și politicile Republicii Moldova în domeniul MIFS, precum și politicile de management integrat al frontierelor Europene.

În cadrul atelierului de instruire, participanții au abordat subiecte ce țin de înțelegerea și aplicarea analizei riscurilor pentru buna funcționare și securitate a frontierelor, cadrul juridic național și documentele de politici relevante, responsabilitățile și obligațiunile autorităților naționale prin prisma MIFS. Totodată, grupul de lucru MIFS a realizat vizite, desfășurate cu activități practice, la Sectorul Poliției de Frontieră Aeroportul Internațional Chișinău și Sectorul Poliției de Frontieră Leușeni.

La ședința de încheiere, șefa adjunctă a Poliției de Frontieră Diana Salcuțan a subliniat importanța cooperării interinstituționale pe aspectele conexe procesului de integrare europeană și implementarea proiectelor comune necesare asigurării întrunirii condițiilor UE în domeniul asigurării securității frontierelor.