Comisia Europeană va acorda Moldovei un sprijin financiar de 72,5 milioane de euro până la sfârșitul lunii octombrie 2023

26 octombrie 2023, Chișinău - Comisia Europeană va debursa un sprijin financiar de 72,5 milioane de euro Republicii Moldova, ca parte a operațiunii de asistență macrofinanciară pentru țară, aflată în curs de desfășurare. La 25 octombrie curent, Moldova a primit un împrumut de 50 de milioane de euro, iar până la sfârșitul lunii va urma o nouă tranșă de 22,5 milioane de euro sub formă de grant.

Oct 26, 2023 - 13:11
Urmărește-ne peGoogle news
Comisia Europeană va acorda Moldovei un sprijin financiar de 72,5 milioane de euro până la sfârșitul lunii octombrie 2023

Acest sprijin financiar va ajuta țara să acopere o parte din necesitățile sale de finanțare suplimentare în 2023, va susține stabilitatea macroeconomică și va asigura continuarea reformelor, alături de programul în curs de desfășurare al Fondului Monetar Internațional pentru Moldova. De asemenea, această asistență financiară va ajuta Moldova să avanseze în parcursul său european.

Acordarea acestui sprijin vine după ce Comisia Europeană a constatat că Moldova și-a îndeplinit angajamentele politice relevante convenite cu UE. Moldova a înregistrat progrese aferente îmbunătățirii securității energetice prin adoptarea unui plan de acțiune pentru iarna ce urmează. Acest lucru este deosebit de important, având în vedere provocările actuale legate de securitatea energetică din țară. Moldova a consolidat, de asemenea, guvernanța în sectorul public și a avansat în domeniul statului de drept. Totodată, Moldova a făcut pași importanți în direcția îmbunătățirii mediului de afaceri din țară, prin adoptarea unui nou program de antreprenoriat și a unei strategii de transformare a digitalizării.

Operațiunea de asistență macrofinanciară pentru Moldova, aflată în curs de desfășurare, are o valoare totală de până la 295 de milioane de euro, din care 220 de milioane de euro sub formă de împrumuturi și 75 de milioane de euro sub formă de granturi. Aceasta include o majorare de până la 145 de milioane de euro adoptată de Parlamentul European și de Consiliu în iunie 2023, din care 72,5 milioane de euro urmează să fie transferate Republicii Moldova până la sfârșitul lunii octombrie.

Până la sfârșitul lunii curente, Moldova va primi 172,5 milioane de euro prin această operațiune. În funcție de progresele înregistrate privind condițiile de politici convenite, vor urma și alte debursări.

sursa: Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova