Ajutorul pentru perioada rece va fi majorat la 800 de lei

În sezonul rece 2023-2024, ajutorul pentru perioada rece a anului (APRA) va fi integrat în sistemul informațional „Vulnerabilitate energetică” și va fi acordat sub formă de plată monetară. Mărimea prestației va fi majorată până la 800 de lei, ceea ce înseamnă cu 100 de lei mai mult față de anul trecut și cu 60% mai mult decât în 2021, la începutul guvernării. Totodată, numărul beneficiarilor va crește până la 255 000, cu aproximativ 54 000 mai mulți comparativ cu anul trecut. Anunțul a fost făcut de ministrul muncii și protecției sociale Alexei Buzu, în cadrul unei conferințe de presă.

Oct 27, 2023 - 00:32
Urmărește-ne peGoogle news
Ajutorul pentru perioada rece va fi majorat la 800 de lei
Foto: Ministerul Muncii și Protecției Sociale

Integrarea în sistemul informațional „Vulnerabilitate energetică” va simplifica procedura de înregistrare pentru acordarea plății monetare. Astfel, cetățenii nu vor mai fi nevoiți să prezinte numeroase documente la asistentul social, iar asistenții vor avea un volum mai rezonabil de lucru, față de anii precedenți.

Alexei Buzu, ministrul muncii și protecției sociale: „În primul rând, ne-am dorit să simplificăm procesul prin care toți cetățenii care au nevoie de suport din partea statului să poată beneficia de această compensație. Pentru a se înregistra în sistem, nu va fi nevoie ca solicitanții să prezinte copii ale documentelor, toate datele vor fi colectate de către autorități în baza sistemului informațional Vulnerabilitate energetică, conectat la alte baze de date ale instituțiilor de stat, ca Serviciul Fiscal de Stat, Casa Națională de Asigurări Sociale și altele. În al doilea rând, prin integrarea ajutorului pentru perioada rece în sistemul de compensații vom ușura munca asistenților sociali, iar în al treilea rând, vom avea un control mult mai riguros, prin care vom evita problemele de integritate și vom reduce frauda.”

Beneficiari ai suportului monetar lunar vor putea fi familiile cu venituri mici. O gospodărie se va califica pentru această prestație, dacă venitul familiei va fi mai mic decât coșul minim de consum: pentru o persoană din mediul rural pragul de acces va fi de 3963 de lei, iar pentru o persoană din mediul urban – 4663 de lei. O altă condiție este ca gospodăria să se încălzească cu o sursă de energie solidă (lemne, cărbune ș.a.).

În acest an, vor putea primi compensația la energie sub formă de plată monetară toate familiile cărora li s-a stabilit dreptul la ajutor pentru perioada rece a anului până la 15 septembrie 2023, însă toți trebuie obligatoriu să se înregistreze pe platforma compensații.gov.md.

Cetățenii se pot înregistra de pe 1 noiembrie până pe 25 noiembrie inclusiv, iar pe 26 noiembrie solicitanții vor putea verifica decizia privind eligibilitatea pentru plata monetară lunară. Cei care nu vor reuși să depună cererile până pe 25 noiembrie se vor putea înregistra și mai târziu, însă pentru cererile depuse după data de 25 a lunii, compensațiile vor fi acordate începând cu luna următoare.