Expertă ONU: Moldova a depus eforturi considerabile pentru a răspunde necesităților populației sale, în contextul îmbătrânirii acesteia

Moldova a depus eforturi considerabile pentru a răspunde necesităților populației sale, în contextul îmbătrânirii acesteia. Concluzia a fost enunțată de experta Organizației Națiunilor Unite (ONU) în domeniul respectării drepturilor persoanelor în etate, Claudia Mahler, care a efectuat o vizită de lucru în Republica Moldova, în perioada 7-16 noiembrie curent.

Noi 16, 2023 - 15:47
Urmărește-ne peGoogle news
Expertă ONU: Moldova a depus eforturi considerabile pentru a răspunde necesităților populației sale, în contextul îmbătrânirii acesteia
Foto: Ministerul Muncii și Protecției Sociale

Scopul vizitei a fost evaluarea situației persoanelor în etate din țara noastră, în special a impactului crizelor provocate de pandemia COVID-19 și de războiul din Ucraina, a gradului de aplicare a standardelor internaționale în legislația națională, a politicilor și măsurilor implementate la nivel național și regional pentru a asigura respectarea drepturilor economice, politice, sociale și civile ale vârstnicilor.

În acest sens, experta a vizitat mun. Chișinău, raioanele Soroca, Strășeni, Orhei, Criuleni și regiunea transnistreană și a avut întrevederi cu reprezentanți ai autorităților publice centrale, inclusiv ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale, ai organizațiilor nonguvernamentale care lucrează cu vârstnici, ai mediului academic, precum și cu persoane în etate.

Concluziile și recomandările preliminare ale expertei ONU au fost prezentate astăzi, în cadrul unei ședințe, la care au participat secretatul de stat Vasile Cușca și alți reprezentanți ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

Claudia Mahler a apreciat politicile și măsurile promovate de minister, în special Programul privind îmbătrânirea activă și sănătoasă pentru anii 2023-2027, aprobat de Guvern în iunie 2023, care prevede integrarea principiului îmbătrânirii active în activitatea autorităților și a instituțiilor publice și crearea unui mediu prielnic pentru îmbătrânirea activă și sănătoasă.

Totodată, experta a venit cu recomandări privind îmbunătățirea cadrului legislativ al Republicii Moldova, pentru a elimina orice formă de discriminare a vârstnicilor și a asigura exercitarea deplină a drepturilor acestora.

Ulterior, experta ONU va elabora și va expedia Guvernului un raport amplu, în care va expune toate concluziile și recomandările privind asigurarea respectării drepturilor persoanelor vârstnice din Republica Moldova.