Suport din partea Serviciului Vamal în elaborarea studiului de consolidare a rețelei feroviare

În cadrul unei ședințe desfășurate la Serviciul Vamal, reprezentanții companiei japoneze Nippon Koei au prezentat principalele rezultatele și concluzii ale studiului de prefezabilitate a rețelei feroviare din Republica Moldova, pentru consolidarea coridorului feroviar de marfă între Ucraina și Uniunea Europeană, prin Republica Moldova.

Noi 17, 2023 - 19:28
Urmărește-ne peGoogle news
Suport din partea Serviciului Vamal în elaborarea studiului de consolidare a rețelei feroviare
Foto: Serviciul Vamal al Republicii Moldova

Compania niponă, specializată pe proiecte internaționale în diverse domenii, inclusiv în domeniul transportului, cu suportul Ministerului Economiei, Comerțului și Industriei din Japonia (METI) a realizat un studiu de prefezabilitate preliminar a rețelei feroviare din Republica Moldova, inclusiv a posturilor vamale de frontieră feroviare, ce are drept scop identificarea coridorului logistic pentru transportarea mărfurilor din Ucraina către Uniunea Europeană.

Echipa de experți a exprimat mulțumiri Serviciului Vamal pentru suportul acordat în oferirea informațiilor și a datelor statistice furnizate în procesul de elaborare a studiului, axat pe identificarea necesităților de infrastructură și a investițiilor necesare, ce urmează a fi finalizat în februarie 2024.

Luând în considerare costurile estimative și capacitatea actuală de transportare pe cale ferată, studiul relevă necesitatea de extindere a rețelei feroviare europene în Ucraina și Republica Moldova, ceea ce va spori creșterea economică în regiune datorită măririi volumelor de mărfuri transportate și va accelera integrarea mai rapidă pe piața UE.

Reprezentanții Serviciului Vamal au menționat că studiul prezentat este unul bine detaliat și foarte complex, ce conține o cartografiere a situației curente în domeniul transportului feroviar, dar și alternativele propuse pentru dezvoltarea acestui segment. În situația suprasolicitării posturilor vamale rutiere la frontiera moldo-română, este imperativă diversificarea căilor de transportare a mărfurilor, iar una dintre soluțiile viabile este reorientarea spre calea ferată.